HERCEG-NOVI - Na Podima u Herceg-Novom danas je održan tradicionalni prvomajski uranak, koji vrijedni aktivisti Mjesne zajednice Podi održavaju povodom Praznika rada od 1965. godine.

prvomajski uranak podi herceg novi

Riječ je o manifestaciji zabavno–sportskog sadržaja koja njeguje narodno i izvorno druženje u vidu saborovanja i nadmetanja u starim viteškim i sportskim takmičenjima kao što su bacanje kamena s ramena i skog u dalj. Tu je i tradicionalno finale u malom fudbalu.

Okupljene izletnike zabavljali su članovi KUD „Igalo“, mjesna muzika iz Đenovića i pjevač Zoran-Zonjo Kilibarda. Održano je i zanimljivo takmičenje u viteškoj diciplini bacanje kamena s ramena gdje je prvo mjesto pripalo Krstu Radoviću, koji je kamen težak 15 kilograma i 800 grama bacio 8,95 metara, drugi je Dragiša Vučković sa 8,60 i treći je Dragan Radanović koji je kamen bacio 8,50 metara.

U skoku u dalj je, takođe, pobijedio Krsto Radović sa skokom 2,62 metara, dok su ostali učesnici bili znatno ispod ove dužine. Zatim je uslijedilo finale tradicionalnog prvomajskog turnira u malom fudbalu.

Ekipa „Panto Grup“ (Zoran Rapaić, Predrag Milović, Miodrag Koprivica, Milosav Vujačić, Mitar Ćuković, Dalibor Martić, Slavko Vujović, Ljubo Pavićević, Srđan Šćepanović), koju većinom čine igrači OFK "Igala", pobijedila je ekipu "Poda" rezultatom 5:1.

Za domaćina, ekipu Poda, igrali su: Stefan Krivokapić, Igor Ljubišić, Milutin Boško, Marko i Božidar Krivokapić, Jovan Vučković, Saša Marković, Marko Radović, Vlado Pavličević i Špiro Vučković.

podi herceg novi

Prilično veliki broj publike koja se sa uranka i zabave „prebacila“ do Sportskog centra je pozdravio strijelce Đurkovića u 9., Ćukovića u 14., Šćepanovića u 23. i 33. i Rapaića iz penala u 37. minutu utakmice, te Sašu Markovića koji je u 4. minutu postigao jedini gol za ekipu Poda.

U finalu, zanimljiv je podatak, Milutin Krivokapić (43) igrao je zajedno sa sinom Stefanom (13). Do finala otac i sin su imali dobar učinak da bi u finalu bili poraženi od mlađih i iskusnijih za ova takmičenja. U predigri velikog finala u programu su igrali polaznici škole fudbala iz ekipe Igalo, Obilić i Manda, a svi su dobili pehare koje im je uručio Vladimir Dželetović, sekretar Sekretarijata za društvene djelatnosti SO Herceg-Novi.

Za zakusku se pobrinula ljubazna domaćica Biljana Jačeglav, sekretar MZ Podi , koja je uz pomoć opštine Herceg-Novi i drugih sponzora organizovala Prvomajske svečanosti na Podima.