Šetajući pored Hotela "Leotar", vidio sam jedno poznato košarkaško lice sa TV ekrana, a to je Brejdi Heslip. Prišao sam mu i zamolio ga za kratak razgovor za TrebinjeLive, što je sa osmijehom na licu prihvatio.

brejdi heslip

Došao je u aleksandrovačku Igokeu iz razvojne NBA lige u kojoj je u 20 mečeva imao prosjek od 24,5 poena po utakmici. Na početku našeg razgovara naglasio je da postoje velike razlike između američke i evropske košarke, jer se na ovim prostorima igra "dosta pametnije i igrači igraju glavom", za razliku od Amerike gdje ima više atleticizma - snage.

"Prvih nekoliko utakmica kad sam došao prilagođavao sam i radio sam ono što je trener tražio od mene, a sada sam se već privikao na evropski način košarke. Ovo je moj prvi kontakt sa Evropom i drago mi je što sam došao na Balkan", kazao je Heslip, dodajući da u Evropi, bar što se tiče košarke, igrač mora da bude mentalno čvršći nego u Americi i da se ovdje traži perfekcija.

On je naglasio da je zadovoljan prijemom u Igokei.

Heslip dolazi iz košarkaške porodice, gdje mu je otac bio igrač, a ujak Džej Trijano od 2008. do 2011. godine prvi trener NBA kluba "Toronto"

"Iako su mi otac i ujak priznata imena u košarkaškom svijetu, ja imam svoj put i gledam da dostignem ono što je moj maksimum u datom trenutku", ističe Heslip.

Njegovi saigrači govore za njega i Džonsa da su obični momci, za razliku od mnogobrojnih Amerikanaca koji su puni sebe.

"Ne mogu da govorim ništa o drugima, ali mogu za sebe - sve zavisi od roditelja na koji način su odgojili djecu. Sve to ima uticaja, a ja sam odgajan u srećnoj porodici. Za sada razmišljam samo o Igokei i fokusiran sam da osvojimo titulu BiH, a kad sezona završi onda ću vidjeti šta je najbolje za mene i moj klub i donijeti odluku", kaže Heslip u razgovoru za TrebinjeLive.info.

Mnogi misle da je Brejdi prevaga u timu Igokee - kad on dobro igra i postiže koševe tada Igokea i dobija.

"Volim da uvijek učim i to posebno istoriju. Ovo je područje jako interesantno i stalno ispitujem šta se ovdje dešavalo i to mi jedan od glavnih fokusa. U Americi sam završio Gimnaziju, a prije nego što sam došao ovdje saznao sam dosta o ratu i državi, ali mi je jedino šok bio kada sam vidio koliki je Aleksandrovac, jer je u Americi sve preglomazno", kaže Heslip, dodajući da je želio da napusti razvojnu ligu i njegov menadžer je tražio novi klub, što je na kraju bila Igokea.

Dva minuta prije kraja utakmice Leotar - Igokea, trener aleksandrovčana Željko Lukajić izveo je sa parketa Heslipa, a objektivna trebinjska publika je aplauzom ispratila ovog Kanađanina, koji je te večeri dao 30 poena, uz šut za tri poena osam od 15.

Prilikom izlaska sa terena, jedan od gledalaca je rekao „Ovo je mašina za trojke“, a trener Leotara Dragoljub Vidačić „Lijepo je vidjeti ovakvog igrača. Šutevi su malo izgubljena kategorija kod nas. Nekim momcima koji počinju da treniraju i igraju Heslip može biti uzor“...

U ABA ligi je odigrao sedam utakmica, postigao 126 poena, a slobodna bacanja je od 44 pokušaja ubacio 43.