U proteklih nekoliko dana, pojedini mediji su prenijeli riječi gradonačelnika Trebinja Slavka Vučurevića, koji je izgradnju hipermarketa „Bingo“ u Trebinju okarakterisao kao „najveću investiciju u proteklih trideset godina“. Uz to je dodao da je to „jedan od pokazatelja da u našem gradu postoji povoljan poslovno-privredni ambijent, koji može biti atraktivan ne samo inostranim investitorima, nego i domaćim kompanijama“.

snsd go trebinje Tim povodom danas je saopštenjem za medije reagovao Gradski odbor SNSD-a u Trebinju.

Ne ulazeći detaljno u realnost procjene koja je iznešena, iako takva tema zaslužuje posebnu pažnju, postavlja se pitanje kako je moguće da je Slavko Vučurević tako brzo zaboravio Hercegovačku Gračanicu, zadužbinu Branka Tupanjca, koja kao jedan od najatraktivnijih turističkih motiva u regionu privlači hiljade turista, donoseći prijeko potrebna sredstva građanima Trebinja.

Kako je u zaborav mogao potisnuti Swisslion-Takovo, vlasništvo Rodoljuba Draškovića, imperiju u proizvodnji kvalitetne i zdrave hrane, čiji pogoni u Gorici omogućavaju egzistenciju više stotina radnika i članova njihovih porodica. Potrebno je podsjetiti gospodina Vučurevića i na sportske terene „Srđan Aleksić“, na kojima se tradicionalno odvija „Dejan Bodiroga Trebinje kamp“, koji je do sada privukao hiljade mladih sportista iz čitavog svijeta, kao i stručnjake iz najprestižnijih košarkaških klubova. Treba li posebno pominjati Dušana Vasiljevića, renomiranog proizvođača voća, koji je podigao iz pepela preduzeće „Popovo polje“, sa namjerom da njime osvoji probirljivo evropsko tržište i tako obezbijedi nova radna mjesta.

Šta je zajedničko navedenim projektima koji su pomenuti, a koje je gradonačelnik Trebinja nepravedno zaboravio? Zajedničko im je to što su njihovi nosioci stvorili uslove za izvoz domaćih roba i usluga, i time omogućili priliv novca u naš Grad i povećanje broja zaposlenih.

Navedeni projekti su pozitivno uticali i na imidž Trebinja, što je dodatni motiv potencijalnim investitorima da ovdje ulažu svoj kapital i otvore nova radna mjesta. Nasuprot tome, šta nudi hipermarket čije otvaranje glorifikuje Slavko Vučurević?

Omogućava izvlačenje novca iz džepova građana, jer slični objekti i ne služe ničemu drugom. Monopolistički položaj u trgovini koji „Bingo“ pokušava da ostvari u Trebinju, nužno će dovesti do zatvaranja drugih prodajnih objekata, posebno malih prodavnica, kao skromnih pokušaja pokretanja porodičnog biznisa. Na kraju, nećemo dobiti ništa, izuzev praznog novčanika.

To sigurno neće obradovati građane Trebinja, umorne od krupnih obećanja i mršavih rezultata. Građani očekuju realne investicije, koje treba da stvore novu vrijednost, ali takvih poduhvata, barem kada je administrativna služba Trebinja u pitanju, nema ni na vidiku.