Na platou ispred Hercegovačke Gračanice na Crkvini iznad Trebinja danas je postavljen panoramski teleskop pomoću koga će građani i turisti moći da vide detaljnu panoramu grada, kao i sve značajnije turističke lokacije.

panoramski teleskop trebinje

Samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji grada Trebinja Žarko Vico rekao je novinarima da je za teleskop, čija je vrijednost 13.000 KM, Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske izdvojilo 5.000 KM, a preostalio dio novca Turistička organizacija.

Vico je istakao da je ovo jedan od načina da bude unaprijeđena turistička ponuda grada, te da je Crkvina odabrana kao lokacija sa najboljim pogledom na panoramu Trebinja, kao i zbog toga što je Hercegovačka Gračanica, koja je nezaobilazna za posjetioce Trebinja, mjesto visoke turističke frekvencije.

"Trebinje iz godine u godinu postaje sve prepoznatljivija turistička destinacija, a oni turisti koji budu došli samo na Crkvinu, pomoću teleskopa, moći će da vide svaki detalj i ljepote koje ovaj grad posjeduje", rekao je Vico i dodao da će Turistička organizacija nastojati da ovakve uređaje postavi i u druge dijelove grada.

On je pojasnio da je vrlo lako rukovati teleskopom, jer je pokretljiv i ima mehanizam za izoštravanje slike, te dodao da se za jednu KM može tri minuta posmatrati panorama.

panoramski teleskop trebinje

Prema njegovim riječima, sredstva prikupljena na ovaj način biće iskorištena za održavanje teleskopa i za promotivne aktivnosti Turističke organizacije.

Načelnik Opšte uprave grada Trebinja Rajko Vico izrazio je zadovoljstvo unapređenjem turističke ponude, te dodao da grad podržava sve aktivnosti koje mogu doprinijeti razvoju i promociji ove lokalne zajednice.