Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić ocijenili su u Beogradu da Srpska i Srbija moraju zajednički da vode računa o stabilnosti regiona i da u koordinaciji spriječe da se opasne pojave, poput terorizma, preliju sa teritorije jedne na teritoriju druge zemlje.

dodik nikolic terorizam Dodik je izjavio da će Republika Srpska ući u izradu nove strategije bezbjednosnih struktura, jer se pokazalo da sadašnje bezbjednosne strukture, koje su uspostavljene oduzimanjem nadležnosti Srpske, nisu dovoljno efikasne.

"Srpska će sarađivati sa svima u regionu, jer borba protiv terorizma ne može biti izolovana", rekao je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare, nakon sastanka sa Nikolićem i premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, kojem su prisustvovali ministri unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač i Srbije Nebojša Stefanović.
On je napomenuo da terorista koji je u Zvorniku ubio jednog i ranio dva policajca pripada bošnjačkom narodu, ali da to ne znači da cijeli taj narod to podržava.

"Borba protiv terorizma je prioritet Republike Srpske, ali mora biti i prioritet u ostatku BiH. Kod bošnjačke elite nema dovoljno volje da se suprotstavi ovoj pojavi", rekao je Dodik.

Nikolić je naglasio da je neophodna saradnja da bi se spriječilo da neko ko je uvučen u mrežu terorizma ponovi čin koji se dogodio u Zvorniku.

On ocijenio da je Balkan izuzetno ranjivo mjesto i da činjenica da su se nakon 20 godina od Dejtona u BiH otvorile nove rane ukazuju da međunarodna zajednica tamo nije uspjela da konstituiše neke stvari koje bi funkcionisale, te da je stoga veliki dio odgovornosti na njoj.

"Svi koji su nadležni u Republici Srpkoj i Srbiji učiniće sve da obezbede sigurnost, da ne dođe do prelivanja opasnosti i da naši građani ne strahuju za svoju i bezbednost svoje dece", rekao je Nikolić i dodao da će sve snage biti usmjerene na to da se ova situacija ne ponovi.