Njegova ekselencija Petar Ivancov, ambasador Ruske Federacije u BiH, otvorio je večeras u Muzeju Hercegovine u Trebinju izložbu fotografija pod nazivom "Koraci ka pobjedi" i prisustvovao projekciji filma "Brestska tvrđava", povodom 70 godina od pobjede u Drugom svjetskom ratu.

ambasador ruske federacije u bih petar ivancov u trebinju

Ambasador Ivancov je istakao da su izložba i prikazivanje filma samo dio zajedničke djelatnosti sa Društvom prijatelja Rusije iz Trebinja, koju Ambasada Ruske Federacije u BiH sporovodi širom BiH i Republike Srpske povodom 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom.

"Ovo je naša zajednička pobjeda nad snagama zla i nepravednosti koje su htjele donijeti ovdje. Rat se produžio duge četiri godine i film koji je prikazan je samo početak rata za naš narod, a Brestska tvrđava, kako je i naziv filma, postala je simbol čvrstog ruskog duha kojeg nije moguće pobijediti", kazao je Ivancov.

On je istakao da ga posebno raduje što je pamćenje na Brestovsku tvrđavu ostalo ne samo kod ruskog naroda, već i "kod braće Srba".

"Do ove izložbe i prikazivanja filma ne bi došlo bez pokroviteljstva vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija i naravno bez vas koji ste došli", rekao je ambasador Ivancov, zahvaljujući se đakonu Vladimiru Vukanoviću, predsjedniku Društva prijatelja Rusije i zaposlenim u Muzeju Hercegovine.

ambasador ruske federacije u bih petar ivancov u trebinju

Ambasador Ivancov je naglasio da je večerašnji program nastavak kulturne i duhovne saradnje dva bratska naroda, podsjećajući da je uz podršku Ambasade Ruske Federacije u BiH u gradu na Trebišnjici i ranije organizovana izložba i projekcija filmova.

"Nadam se da će to biti tradicija naše zajedničke saradnje i zajedničkog rada", zaključio je Ivancov.

Pozdravljajući prisutne u ime Društva prijatelja Rusije Trebinje đakon Vladimir Vukanović, predsjednik ovog Društva, naglasio je da su večerašnja izložba i projekcija filma nastavak dobre i uspješne saradnje ovog Društva i Ambasade Ruske Federacije u BiH.

"Tokom slavne istorije ruski i srpski vojnici bili na istoj strani – strani pravde i istine i u današnje vrijeme dva bratska naroda njeguju i produbljuju već uspostavljene dobre odnose", kazao je Vukanović.

Organizatori večerašnjeg programa su Ambasada Ruske Federacije u BiH, Društvo prijatelja Rusije Trebinje i Muzej Hercegovine.

ambasador ruske federacije u bih petar ivancov u trebinju