Dentalni turizam u Trebinju počeo je da se razvija posljednjih nekoliko godina, o čemu svjedoči sve više posjeta komšija iz susjednih gradova, koji brigu o svojoj oralnoj higijeni poklanjaju upravo stomatolozima iz našeg grada. Kvalitet, usluga i cijene - samo su neki od razloga što trebinjski zubari tokom cijele godine imaju pune ruke posla.

dentalni turizam trebinje rs

Tako, na primjer, cijena popravke zuba bez liječenja u Trebinju iznosi, u prosjeku, 30 KM, dok je cijena istog zahvata u Dubrovniku čak dva do tri puta skuplja. Kada se tome dodaju kvalitet i usluga, trebinjske ordinacije su pune, što je značajno ne samo za vlasnike tih istih ordinacija i njihove zaposlene, već i za cijeli grad.

Prema riječima stomatologa, pacijenti sa strane najčešće dolaze u grupi. Oni kažu da posjetu stomatologu iskoriste i za kafu, šoping, ali i za ručak ili večeru u mnogobrojnim restoranima, a najčešće u Galeriji Podruma "Vukoje" i MG-u, prepoznatljivim po odličnoj kuhinji, atmosferi i ambijentu. S druge strane, sve češće, pored odlaska zubaru, u isto vrijeme svoje automobile ostavljaju na popravci, jer su i tu spoj kvaliteta, usluge i cijene više nego odlični.

Doktor Milan Tomanović, vlasnik Stomatološkog centra "Tomanović" i specijalista ortopedije vilice, kaže za TrebinjeLive.info da su pored Republike Srpske, česte destinacije turista iz Evrope za dentalni turizam Hrvatska i Mađarska.

"Najčešće dolaze da urade protetske i implantološke radove koji su višestruko jeftiniji od gradova u regionu. Moji pacijenti su, pored Trebinjaca, uglavnom iz Dubrovnika i ostatka Dalmacije, a zatim i iz cijelog svijeta - prvenstveno naši ljudi, ali i stranci", kaže dr Tomanović.

On je posebno naglasio da medicinski turizam treba da bude jedna od važnijih grana turizma u Trebinju u budućnosti, posebno iz razloga usluge, kvaliteta, cijene, ali i geografskog položaja samog grada.

"U dentalnom vidu turizma profitiraju svi - kako zdravstvene ustanove, tako i hotelijeri, restorani", kaže dr Tomanović, dodajući da je veoma značajno što se počelo pisati na ovu temu.

Ivona Z. iz Dubrovnika, koja redovno posjećuje jednu od mnogobrojnih stomatoloških ordinacija u Trebinju, kaže da se kvalitet i usluga trebinjskih stomatologa ne dovode u pitanje, dok se cijene, u odnosu na grad iz kojeg dolazi, ne mogu porediti.

"Odlučila sam da sredim zube. Izabrala sam Trebinje iz nekoliko razloga, a jedni od glavnih su bili kvalitet, cijena i blizina. U Trebinju mogu popraviti dva zuba, a za isti novac u Dubrovniku jedan. Posjetu iskoristimo i za kavu, šoping", kaže Ivona, dodajući da rijetko kad dolazi sama, već uglavnom u društvu.

Na taj način, ni trošak goriva se ne osjeti, što je dodatni razlog da dođu u grad podno Leotara, naglašava Ivona.

"Stomatologe u Trebinju posjećujem već nekih godinu dana i od tada do danas kod njih sam uputila nekoliko dobrih prijatelja. I evo, i oni su sada pacijenti vaših zubara", dodaje Ivona.

Doktor Danko Špec, stomatolog stomatološke ordinacije "Artdent", kaže za TrebinjeLive.info da za svaki grad koji želi da se razvija, pa tako i za Trebinje, turizam ima značajnu ulogu, dodajući da u "klasičan" turizam može da uđe i takozvani dentalni turizam.

"Dentalni turizam trebaju da prate i ostale turističke usluge, od smještaja pa nadalje, jer smo samo jedna karika u lancu. Mislim da Turistička organizacija može mnogo da uradi, jer su njihovi zaposleni ti koji prezentuju grad, ali, nažalost, oni sa nama nikada nisu razgovarali na tu temu", kaže dr Špec, ističući da su sa stomatološkom ordinacijom gdje je  zaposlen razgovarali predstavnici privatnih turističkih agencija iz BiH i Srbije.

Prema njegovim riječima, stomatolozi u pomenutoj ordinaciji stoje iza svoga rada, jer rade sa najboljim materijalima, koji su im dostupni na tržištu, a prate se i svi svjetski trendovi.

On je naglasio da stomatolozi u Trebinju ne zaostaju za njihovim kolegama u svijetu i kontinuirano se edukuju po kongresima i seminarima, gdje nisu samo učesnici, već i izlagači mnogih radova.

"Zvanični aranžmani za dentalni turizam ne postoje u turističkoj ponudi, kao ni organizovani dolazak turista. Ipak, dentalna priča ne mora biti sekundarna stvar, ali bi se trebala napraviti određena strategija, gdje bi stručnjaci trebali da se okupe i razrade istu", zaključuje dr Špec.

NEOPHODNA I DODATNA PROMOCIJA

I pored što će zadovoljni pacijenti uputiti nove, jedno je sigurno - ova vrsta turizma, ali i biznisa ne može bez dobre reklame. Ipak, od nekih stomatologa smo saznali da su već napravili, veb prezentacije, fejsbuk stranice, banere, reklamni materijal, dok drugi još uvijek čekaju da vide šta radi konkurencija.