U galeriji Akademije likovnih umjetnosti /ALU/ Trebinje otvorena je izložba fotografija pod nazivom "Too much photography" - Tumač fotografije, autora Branimira Karanovića.

izlozba branimir karanovic

Karanović je profesor fotografije na grafičkom odsjedu Fakulteta primjenjenih umjetnosti /FDU/ u Beogradu i bavi se grafikom i fotografijom.

Ovo je neobična autorska izložba, čime nas je profesor Karanović uveo u čaroliju svoje fotografije.

"Odavno nisam bio u Trebinju i iznenađen sam onim što sam vidio, a za Trebinje sam sentimentalno vezan, jer sam prije 35 godina kao asistent ovdje bio sedam dana, gdje sam učestovao u foto školi", kaže Karanović, dodajući da je to bilo lijepo uskustvo, gdje su bile predstavljene amaterske fotografije.

On ističe da se rado odazvao pozivu trebinjske Akademije, da na kraju svoje pedagoške karijere dođe u grad na Trebišnjici.

"Zadovoljan sam i srećan boravkom u vašem gradu, ali ovo moje predstavljanje nemojte preozbiljno shvatiti, jer je to, u suštini, moj autentični individualni rad", napominje autor izložbe.

Njegove teme i preokupacije  nisu tipično fotografske s obzirom na to da predaje fotografiju na FPU, ali je njegova prava vokacija grafika.

"Pošto sam se bavio fotografijom, a studirao fotografiju i grafiku, pokušao sam da napravim intermedijalnu grafiku - uveo sam svoje fotografije u grafičke tehnike i sada, nakon 40 godina, mogu da kažem da sam uspio", rekao je profesor Karanović, dodajući da je njegovao i fotografiju kao fotografiju.

izlozba branimir karanovic

Iz njegovih radova mogu se vidjeti mnoge fotografije koje više liče na likovne, apstraktne forme, a ne na autentične dokumente.

"Posljednjih desetak godina želim da se bavim angažovanom fotografijom na autentičan način. Moj angažman jeste u nekom vidu osude nekih pojava - na primjer zagađenje okoline, ali kroz likovni način, jer ja nisam reporter, novinski fotograf i to nisu novinske vijesti, nego moja likovna vizija određenih tema", kaže Karanović.

On ističe da se na početku svog bavljenja fotografijom, sa svojim starijim kolegama, trudio da se oslobodi kompleksa - da fotografija nije umjetnost, već samo zanat.

"Mi smo se trudilu da je fotografija autentičan likovni mediji i poslije 35 godina fotografija je dostigla svoj vrhunac kao vizuelni umjetnički mediji. U tom momentu sam se prelomio i počeo da pokazujem kako je tupač fotografije i da tumačim kako je fotografija, u tržišnoj trci, zloupotrijebljena", zaključio je profesor Branimir Karanović.

U okviru izložbe, koju je otvorio Dragan Čihorić - istoričar umjetnosti, putem projektora su prikazane dokumentarne fotografije i fotografije studenata sa FPU.

izlozba branimir karanovic