Vladimir Lenjin mrtav je već 90 godina, ali njegovo tijelo i dalje izgleda kao da spava.

lenjin balsamovan tijelo

Lenjin je balsamovan eksperimentalnim tehnikama, koje zahtijevaju stalno održavanje, zbog čega je čak formirana “Mauzolejska grupa” naučnika. Na vrhuncu posvećenosti očuvanju ostataka nekadašnjeg lidera, tim je brojao 200 stručnjaka koji su radili u laboratoriji i pravili specijalne preparate.

Prema detaljnom izvještaju Džeremija Hsua za Scientific American, njima je prioritet da sačuvaju oblik, težinu, boju i fleksibilnost tijela, u odnosu na biološka tkiva.

“Oni su određene delove kože i mišića zamijenili plastikom i drugim materijalima”, kaže Aleksej Jurčak, profesor socijalne antropologije na Univerzitetu Berkli. “Zato je tehnika tako drastično drugačija u odnosu na sve ostale u prošlosti”.

Ove godine naučnici su pripremiti tijelo za izlaganje javnosti povodom 145. rođendana nekadašnjeg lidera, obilježenog juče.

Na svake dvije godine tijelo se uranja u kupku od glicerola i kalijum acetata na po 30 dana, a zahvaljujući toj tehnici, kažu naučnici, može biti očuvano vijekovima.

Iako su uklonjeni krv, sve tjelesne tečnosti i unutrašnji organi, brkovi, obrve i brada su originalni. Umjesto kože, nanijet je materijal od mješavine parafina, glicerina i karotena.

Zanimljivo je da je zbog održavanja posmrtnih ostataka prvog vođe SSSR nastala i tehnika, zahvaljujući kojoj je kasnije omogućno kretanje krvi kroz bubrege donora tokom transplantacije.

Lenjinovo telo balsamovano je na zahtijev Staljina. Umro je u 53. godini 1924. a njegovo tijelo bilo je izloženo u Moskvi.
Sve su prilike da će njegovo tijelo uskoro biti sahranjeno.

Naime, bivši ministar kulture Vladimir Medinski rekao je ranije da je “apsurdno” da Lenjin nije sahranjen ni 88 godina nakon smrti.

“Možda će i nama krenuti na bolje, ako Lenjinu ispunimo želju i sahranimo ga u normalnom grobu”, rekao je on.
Putin je uporno odlagao odluku o tome, ističući da je Lenjin ostao ikona za mnoge starije Ruse.