Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ga niko neće zaustaviti da ode u Moskvu i prisustvuje paradi povodom Dana pobjede nad fašizmom 9. maja.

milorad dodik

"Dobio sam poziv i idem tamo", rekao je Dodik za "Večernje novosti".

Predsjednik Srpske naglasio je da nije slučajnost zabrana preleta njegovog aviona preko Turske kojim je krenuo u Jerevanu gdje je trebalo da prisustvuje ceremoniji obilježavanja 100 godina od genocida Turske nad Jermenima.

Dodik je ukazao da je očigledno da Turska reaguje na svaki pomen genocida nad Jermenima.

"Pogledajte reagovanje Turske na odluku austrijskog parlamenta da osudi genocid nad Jermenima. Odmah su povukli svog ambasadora iz Beča. Dakle, oni su dobro znali ko se nalazi u avionu i ko traži prelet. Imajući u vidu da se to održava u Jerevanu ovih dana oni su svaki avion kontrolisali, jer je to jedini koridor kojim možete da idete ka Jermeniji, zbog situacije u Ukrajini", pojasnio je predsjednik Republike Srpske.

Dodik je naglasio da su Turci u suštini čekali da se delegacija Republike Srpske okrene i vrati, a kada je to učinila, onda su dali dozvolu za prelet.

Komentarišući demanti Ministarstva spoljnih poslova Turske, koje je saopštilo da nije zabranilo prelet, Dodik je rekao da ovo ministarstvo nema nikakvu vezu sa letom i da su to gluposti.

"Ni u jednoj zemlji ne traži se dozvola od Ministarstva spoljnih poslova nego od službe za vazdušni saobraćaj, a dozvola je dobijena davno, još prije polaska aviona iz Banjaluke. Postoje svi papiri", istakao je Dodik.

Govoreći o refleksijama koji bi ovaj incident mogao imati na odnose Turske i Republike Srpske koji su već ranije ugroženi izjavama turskih zvaničnika Ahmeta Davutoglua i Redžepa Tajipa Erdogana, predsjednik Srpske je ocijenio da oni sebi daju dosta za pravo da rade šta hoće.

"Oni to mogu, naravno jer su velika zemlja i evo uzeli su da se iživljavaju na jednoj maloj zemlji kao što je Republika Srpska. Ne vjerujem da će zaustaviti avion francuskog predsjednika ili nekog drugog", rekao je Dodik.

On je podsjetio da su upravo Turci prvi priznali BiH 1992. godine, kada još nije bila definisana i da su bili sve vrijeme na strani muslimana.

"I poslije rata su pokazivali svoju privrženost samo jednoj strani, ne želeći da ravnopravno tretiraju sve strane u BiH. Sjetite se samo stavova Davutoglua, Erdogana, koji se utrkuju izjavama o Srebrenici, a izbjegavaju da daju izjave o genocidu nad Jermenima i 100 godina poslije toga", zaključio je predsjednik Republike Srpske.