Sindikat zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske zatražiće od Vlade i resornog ministarstva ukidanje kamata na dugovanja zdravstvenih ustanova, rekao je danas predsjednik Granskog sindikata Milenko Granulić, nakon sastanka sa predstavnicima sindikata i uprave trebinjskog Doma zdravlja.

Milenko granulic

On je dodao da u slučaju trebinjskog Doma zdravlja na pet miliona KM ukupnih dugovanja, kamate iznose skoro pola miliona KM.

Granulić je istakao da Sindikat u potpunosti podržava zahtjeve radnika Doma zdravlja u Trebinju koji su nedavnim štrajkom upozorenja zatražili rješavanje problema neuplaćenih doprinosa za više od 30 plata.

Komentarišući navode iz Fonda zdravstvenog osiguranja da, prema potpisanom ugovoru, ne duguju nijednu marku Domu zdravlja u Trebinju, te da je dugovanja stvorio tehnološki višak u ovoj ustanovi, Granulić je istakao da je "evidentna činjenica da ti ugovori sa Fondom nisu povoljni za zdravstvene ustanove", te da je pitanje sistematizacije radnih mjesta u isključivoj nadležnosti osnivača i upravnih organa Doma zdravlja, a ne problem kojim će se baviti Fond.

On je dodao da je obaveza Fonda da uplati sredstva, te dodao da ni reprogram dugovanja ponuđen zdravstvenim ustanovama, koji se primjenjuje od ove godine, neće riješiti finansijske probleme bolnica i domova zdravlja u Srpskoj.

Predsjednik Sindikalne organizacije Doma zdravlja u Trebinju Radmila Jokišić rekla je da je naredna aktivnost štrajkačkog odbora u borbi za redovnije plate i zaostale doprinose radnika ustanove sastanak sa gradonačelnikom Slavkom Vučurevićem, koji je ugovoren za narednu sedmicu.

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske prije nekoliko dana saopštio je da ne duguje četiri miliona KM Domu zdravlja Trebinje, kako su zaposleni tvrdili, niti ima dospjelih obaveza prema ovoj zdravstvenoj ustanovi.

U saopštenju je istaknuto da Fond prema svim zdravstvenim ustanovama, uključujući i Dom zdravlja Trebinje, redovno izmiruje obaveze, svakog mjeseca, kako je i predviđeno ugovorima.

U saopštenju je, između ostalog, rečeno da Fond ne finansira plate i doprinose za zaposlene u domovima zdravlja, niti materijalne i druge troškove, nego isključivo zdravstvenu zaštitu osiguranih lica, a da je za isplatu plata i doprinosa nadležno isključivo rukovodstvo doma zdravlja.

Iz Fonda su naveli da je u Domu zdravlja Trebinje na dan 30. mart bio zaposlen 151 radnik, dok bi po standardima i normativima trebalo da bude 96 radnika, što je jedan od glavnih razloga za probleme trebinjskog Doma zdravlja.