Na današnji dan navršava se 16 godina od ubistva 16 medijskih radnika u NATO bombardovanju Radio-televizije Srbije /RTS/, saopšteno je iz Udruženja novinara Srbije /UNS/.

bombardovana zgrada rts

Bombardovanjem te medijske kuće, 1999. godine ustanovljena je praksa upotrebe vojne sile protiv medija u međunarodnim sukobima, uprkos tome što su oni civilni objekti i ne smiju biti vojni cilj, navodi se u saopštenju UNS-a.

UNS ističe da su sve značajne globalne organizacije za zaštitu ljudskih prava osudile ubijanje civila u RTS-u, a da Amnesti internešenel namjeran napad na zgradu RTS-a, kao civilni objekat i ubijanje 16 medijskih radnika, smatra ratnim zločinom.

U saopštenju se dodaje da je Evropska federacija novinara /EFJ/ na Skupštini u Beogradu 2011. godine pozvala svoje članice da se pridruže UNS-u i SINOS-u prilikom obilježavanja 23. aprila, Dana sjećanja na 16 medijskih radnika ubijenih u NATO bombardovanju RTS-a.

UNS podržava dosadašnji rad Komisije za istraživanje ubistava novinara i očekuje da će ona imati ključnu ulogu u rasvjetljavanju svih okolnosti ubistva 16 medijskih radnika.

Takođe, UNS se pridružuje inicijativi Komisije da pozove Komitet za zaštitu novinara iz NJujorka da promijeni odluku i na listu ubijenih novinara i medijskih radnika uvrsti i 16 radnika RTS-a, navodi se u saopštenju ovog udruženje.

U noći 23. aprila 1999. godine u 2.06 časova NATO je u napadu na zgradu televizije usmrtio 16 radnika RTS-a. To je bio prvi slučaj da je medijska kuća proglašena za legitimni vojni cilj.

Poginuli su: Jelica Munitlak /28/, šminker, Ksenija Banković /28/, video-mikser, Darko Stoimenovski /26/, tehničar u razmjeni, Nebojša Stojanović /27/, tehničar u masteru, Dragorad Dragojević /27/, radnik obezbjeđenja, Dragan Tasić /31/, električar, Aleksandar Deletić /31/, kamerman, Slaviša Stevanović /32/, tehničar, Siniša Medić /32/, dizajner programa, Ivan Stukalo /34/, tehničar, Dejan Marković /39/, radnik obezbjeđenja, Milan Joksimović /47/, radnik obezbjeđenja, Branislav Jovanović /50/, tehničar u masteru, Milan Janković /59/, precizni mehaničar, Tomislav Mitrović /61/, režiser programa, i Slobodan Jontić /54/, monter.

U Košutnjaku je otvoren spomen-park "Da se ne zaboravi", u kome je zasađeno 16 stabala piramidalnog graba, po jedno za svakog nastradalog radnika.

U proljeće svake godine, u znak sjećanja na poginule radnike RTS-a, održava se memorijalni turnir u malom fudbalu pod nazivom "Igrajmo za 16".

Napadi NATO snaga na Srbiju, odnosno tadašnju SRJ, počeli su 24. marta 1999. godine i u njima je tokom 79 dana bombardovanja poginulo oko 2.500 ljudi, a ranjeno i povrijeđeno je više od 12.500.