Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je Vlada Srpske odlučna u provođenju reformi koje će doprinijeti rasterećenju privrede i rastu zapošljavanja.

zeljka cvijanovic javna tribina trebinje

Cvijanovićeva je navela da je cilj posjete Vašingtonu bio da se predstavnici MMF-a i Svjetske banke upoznaju o reformskim procesima koji se vode sada u Republici Srpskoj, te o glavnim prioritetima.

"Oni su, uglavnom, pozitivno gledali na sve to što smo tamo prezentovali. Pričali smo i o našoj ekonomskoj politici i o zakonima koji su proistekli iz ekonomske politike", rekla je Cvijanovićeva sinoć za RTRS.

Ona je napomenula da je Vlada Srpske do sada uputila u parlament dva seta zakona, da se sada radi na trećem, te istakla da je riječ o važnim reformskim zakonima.

"Naš plan je prilično ambiciozan - da do ljetnje pauze parlamenta uputimo najmanje tri seta zakona, a ja vjerujem da će to biti i četiri", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je riječ o zakonima koji služe rasterećenju privrede, porastu privredne aktivnosti, rastu zapošljavanja i da sadrže niz mjera koje su usmjerene na borbu protiv sive ekonomije i rada na crno.

Prema njenim riječima, Vlada Srpske je svoj program reformskih mjera koncipirala mimo dogovora sa MMF-om ili bilo kojom međunarodnom organizacijom, ali dosta toga je kompatibilno sa svim što zagovaraju EU, MMF i Svjetska banka.

"Tu postoji određena usklađenost, ali smo mi stavili do znanja i poslali takvu poruku da bi bilo dobro da i Svjetska banka i MMF podrže ove procese određenim sredstvima. Ali smo rekli i da u reforme idemo sa ili bez njihove pomoći", rekla je premijer Srpske.
Ona je istakla da će Vlada Srpske ići sa prijedlozima reformskih zakona, jer je opredijeljena da se pravi novi ambijent koji će biti bolji i povoljniji za privredu i za sve građane.