Nikola Asanović istaknuti kulturni radnik i stvaralac preminuo je danas u 61-oj godini života u Bileći, gdje je i živio.

nikola-asanovic

Asanović je rođen 1954. godine, a obavljao je funkciju predsjednika SPKD "Prosvjeta" iz Bileće.

On je radio na obnavljanju SPKD "Prosvjeta" u Bileći 1990. godine, bio je njen predsjednik, a u dva mandata i potpredsjednik Glavnog odbora SPKD "Prosvjeta".

Pokretač je i osnivač Ćorovićevih susreta "Srpska proza danas", koji se redovno održavaju od 1997. godine i koji okupljaju eminentne pisce, književne kritičare i istoričare, akademike i univerzitetske profesore.

U okviru "Prosvjete" u Bileći bio je urednik izdavačke djelatnosti, a uredio je ili priredio, više od četrdeset knjiga, među kojima se ističu njegove monografije "Kroz istočnu Hercegovinu" i "Bileća nad izvorom Trebišnjice" koje je javnost ocijenila najvišom ocjenom.

Pisao je prikaze i osvrte, prigodne književne rasprave i recenzije, od kojih je pedesetak publikovano u različitim glasilima.

Kao potpredsjednik, aktivno je radio u Udruženju srpskih domaćina koje djeluje na srpskim prostorima.

Pet godina aktivno se bavio novinarstvom i publicistikom. Komemorativna sjednica biće održana sutra u Domu kulture u Bileći u 8.30 časova.

Ispraćaj iz Bileće je sutra u 14.00 časova ispred Kapele, a sahrana Nikole Asanovića će biti na Groblju Svete Petke u Trebinju u 16.00 časova.