Ovogodišnji 18. sajam gospodarstva u Mostaru, koji je počeo 14. aprila, završava se danas. Internacionalnog je karaktera i smatra se jednom od najznačajnijih privrednih manifestacija u regiji. Na njemu je ove godine prijavljeno oko 700 izlagača, a zemlja partner je Tajvan.

sajam gopodarstva mostar 2015

U okviru ovog sajma otvoren je i Prvi sajam drvne industrije, koji je svečano otvorio Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH i zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Našu posjetu sajmu iskoristili smo i za obilazak dvije velike sale u kojima se prije rata organizovala proizvodnja aviona "Soko" i prisustvovali Okruglom stolu na temu "Mogućnost korišćenja EU fondova i pronalaženje stranih partnera“, koji su organizovali Spoljnotrgovinska komora BiH i Agencija za promociju stranih ulaganja BiH.

Na Sajmu se predstavilo preko 700 izlagača iz zemlje i inostranstva. Predstavljena je elektro i mašinska oprema, građevinske mašine, roba široke potrošnje, namještaj, knjige, automobili, vina, tradicionalni proizvodi, te predstavljena turistička ponuda.

Ipak, na veliko razočarenje, na Sajmu gospodarstva nije bilo nijednog izlagača iz Trebinja i istočne Hercegovine.

Zaustavivši se ispred ispred štanda Asocijacije inovatora BiH, ipak smo sreli jednog našeg sugrađanina. Tamo nas je, kao domaćin, koji predstavlja inovatore BiH, dočekao Borko Babalj. Njemu je to treći put da je domaćin na štandu BH inovatora u Mostaru. Svaki put su tu predstavljena i inovatorska rješenje nekog od inovatora iz Udruženja inovatora istočne Hercegovine iz Trebinja.
Ni on nije krio razočarenje što tamo nema naših privrednika, prije svega proizvođača.

Turističku ponudu našeg grada predstavili su radnici Turističke organizacije Trebinja.

Iz razgovora sa nekoliko izlagača, saznali smo da su posjete sajmu iz godine u godinu sve manje.