Radnici Doma zdravlja Trebinje danas su održali jednočasnovni štrajk upozorenja zbog neisplaćenih plata i neuplaćenih doprinosa, dok je dug ove ustanove po osnovu doprinosa 3,7 miliona KM.

strajk radnika doma zdravlja

Radnci su na današnjem okupljanju istakli da su njihovi zahtijevi da plate budu redovne i da se isplaćuju do desetog u mjesecu za prethodni mjesec i redovna uplata svih doprinosa prema zaposlenim.

"Današnjim okupljanjem želimo da upozorimo upravu Doma zdravlja, osnivača ustanove - Grad Trebinje, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske i Fond zdravstvenog osiguranja o neophodnosti iznalaženja rješenja u prevazilaženju aktuelnih problema, a to su redovne isplate plata i uplate doprinosa", kazala je Radmila Jokišić, predsjednik Reprezentativnog sindikata Doma zdravlja Trebinje.

Zaposlenim radnicima Doma zdravlja se duguje 31 uplata za doprinos što iznosi oko 3,7 miliona maraka, odnosno blizu tri godine neplaćenih doprinosa.

"Imamo utisak da poremećeni odnosi između uprave, osnivača, ministarstva i fonda, iz subjektivnih razloga čine da smo mi u Domu zdravlja kolateralna šteta. Znamo da naše kolege u 'Bolnici Trebinje' redovno primaju plate i redovno im se uplaćuju doprinosi, dok za Dom zdravlja Fond kaže da nema para", dodala je Jokišić, dodajući da radnici više neće trpiti, već traže zajednički sastanak sa odgovornim predstavnicima institucija, kako bi se problemi riješili.

Fond zdravstvenog osiguranja je glavni finansijer Doma zdravlja, dok Grad Trebinje jednim dijelom ustanovu finansira iz svog budžeta, što nije dovoljno.

"Po normativima Hitna pomoć može imati tri tima, a naša ima četiri i taj dodatni tim finansira osnivač - Grad Trebinje. Takođe, kapitalne investicije bi trebao da finansira grad, ali su se na posljednjem rebalansu budžeta grada izdvajanja za Dom zdravlja smanjila u iznosu od 100.000 KM", napomenula je Jokišić.

Saša Borjan, načelnik Službe hitne pomoći Doma zdravlja Trebinje, kaže da je osnovni problem što Fond uplaćuje manje novca, nego što je potrebno, što se prvenstveno odnosi na neuplaćene doprinose.

"Problem sa doprinosima će se teško riješiti u nekom narednom periodu. Veliki broj zaposlenih u domovima zdravlja širom Srpske neredovno prima plate. Prema informaciji koju smo dobili - radnici 24 doma zdravlja nisu primili plate do prije dva dana, a mi smo dobili februarsku, a martovska kasni", rekao je Borjan, dodajući da su zdravstveni radnici poniženi neredovnim uplaćivanjem doprinosa i praktično svaka plata je lutrija - da li će je radnici dobiti ili ne.

VIŠAK ZAPOSLENIH - PARTIJSKA ZAPOŠLJAVANjA SVE ČEŠĆA

Poznato je da se u Dom zdravlja po partijskoj liniji zapošljava godinama unazad, na šta je i ranije upozoravao Fond zdravstvenog osiguranja, ali i odbornici lokalnog parlamenta.

Upravo partijsko zapošljavanje, smatraju pojedini radnici, dovelo je do današnjih problema i štrajka.