Granična policija BiH jutros je, u okviru operativne akcije "Mreža", izvršila 11 pretresa objekata i uhapsila 11 osoba, među kojima je 7 carinskih službenika Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.

Granicna policija krijumcarenje bileca albanci

Akcija, usmjerena na borbu protiv koruptivnih krivičnih djela i krijumčarenja, izvedena je na području Laktaša, Novog Grada, Gradiške, Banjaluke, Srpca, Bosanske Krupe, Kozarske Dubice, Zenice i Kladnja.

Carinski službenici UIO BiH čiji su inicijali U.V, R.G, T.E, P.B, U.S, D.D. i A.K. uhapšeni su zbog postojanja osnova sumnje da su u cilju sticanja protipravne imovinske koristi u proteklom periodu počinili krivična djela udruživanje radi vršenja krivičnih djela, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, primanje dara ili drugih oblika koristi i krijumčarenje.

Uhapšena su i lica sa inicijalim Č.D. i K.S. zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela krijumčarenje i davanja dara i drugih oblika koristi.

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili koruptivna krivična djela uhapšena su i dva pripadnika Jedinice granične policije Gradiška čiji su inicijali J.R. i N.M.

Podršku Graničnoj policiji BiH u ovoj akciji pružila je UIO BiH, a izvedena je po naredbi Suda BiH i Tužilaštva BiH.

Akcija "Mreža" je nastavak kontinuiteta aktivnosti Granične policije BiH u borbi protiv korupcije.