U Manastiru Presvete Bogorodice kod pirotskog sela Sukovo, koji je izgrađen na temeljima bogomolje iz 4. vijeka, nalazi se veoma rijetka freska na kojoj je svetitelj Sveti Hristofor prikazan sa psetolikom glavom, kao i freska Presvete Bogorodice s krilima.

sveti hristofor

Kako se navodi u Žitijama svetih, postoje legende da je Sveti Hristofor bio psetolikog izgleda i da je živio u zemlji ljudoždera.

Bio je veliki borac za hrišćanstvo zbog čega je i kanonizovan u sveca, a stradao je 249. godine za vrijeme cara Dekija, koji je na sve načine pokušavao da ga pokoleba i odvrati od hrišćanstva, čak i na taj način što mu je slao dvije bludnice kojima je bilo naređeno da upotrebe sve svoje vještine kako bi zavele i na taj način odvojile od Hrista. One u tome nisu uspjele, čak ih je Sveti Hristofor preobratio u hrišćanke i odvratio ih od idolopoklonstva.

Temelji crkve u Sukovu potiču iz 4. vijeka. O tome nema nikakvih pouzdanijih dokumenata, međutim, postoje neke brošure koje svjedoče o tome. U 7. vijeku ovdje je bila episkopija. Na jednoj staroj mapi iz 1020. godine pominje se ovaj manastir što svjedoči da je ovdje bio svojevrstan duhovni centar ovog kraja.

Gradnja manastira Sukovo je trajala od 1857-1858. godine. Međutim, postoje razlozi za vjerovanje da je manastir postojao još u doba Rimljana. U grčkim dokumentima od prije hiljadu godina spominje se da je tu bilo sjedište Sukovske episkopije. U turskom katastarskom popisu 1595. godine pominje se da je crkva Uspenje Presvete Bogorodice u Sukovskom manastiru živopisana 1606. godine.

bogorodica sa krilima

Sredinom 19. vijeka jedan Turčin je bio iscijeljen. Njegov otac je zbog isceljenja svog sina poželio da obnovi crkvu. Za to je dobio dozvolu iz Istanbula, dobio je ferman čiji prevod imamo u arhivi, u kome se dozvoljava obnova crkve. Obnova je počela 1857. i za dvije godine je cijela crkva obnovljena, što je rekordan rok jer su zidovi jako debeli, bilo je dosta lukova pa je obnova zahtijevala puno graditeljskih manastirskih vještina da se sve ovo završi.

Srbija jedina na svijetu ima fresku Isusa Mladenca bez kose

freska isus mladenac bey kose

Svake posljednje nedjelje u mjesecu mještani sela Rsovci, njihovi gosti i vjernici odlaze u malenu Pećinsku crkvu da se pomole Bogu. Za vjernike to je čin bogosluženja i molitva, a za turiste izuzetna prilika da vide jedno od malobrojnih čudesa Srbije.

U malenom hramu, od svega pedesetak kvadrata, posvećenom Svetom Petru i Pavlu, sveštenstvo i vjernici se mole ispod freska sa likom Isusa Hrista Mladenca, koga je lokalni zograf prikazao bez kose. „Isus bez kose“ je naslikan u drugoj polovini 13. vijeka na sjevernom zidu crkve. Prikazan je, da čudo bude veće, u budističkoj odeždi i u osmougaonoj svjetlosnoj mandorli ili zvijezdi.

Selo Rsovci se nalazi na delu Stare planine koji mještani nazivaju Gornji Visok. Udaljeno je 23 kilometra od Pirota. Zanimljivo je zbog očuvane arhitekture i neobičnog brda Kalik koje je dekorisano nebrojenim pećinama. U jednoj od njih se nalazi Pećinska crkva, koja je nastala pregrađivanjem jedne od brojnih pećina.

Freska Isus Hrist Mladenac je jedinstvena u srpskom fresko slikarstvu i u hrišćanskom svijetu. Nema preciznih podataka kako je ova čudesna freska nastala, ali se pretpostavlja da su je u vrijeme vladavine kneza Lazara oslikali isposnici sa Sinaja, koji su dolazili u Srbiju. U to doba isposnice kao hramovi nisu bile podložne episkopskim kanonima, pa se vjeruje da su lik Isusa nacrtali na stijeni sami isposnici iz Pećinske crkve.