Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, zamjenik mitropolita dabrobosanskog Nikolaja, upriličio je u sjedištu Mitropolije dabrobosanske u Sarajevu na Vaskršnji utorak, 14. aprila, Vaskršnji prijem za predstavnike crkava i vjerskih zajednica u BiH, diplomatskog kora i međunarodnih organizacija, te javnog i političkog života BiH, Republike Srpske i Federacije BiH.

vaskrsnji prijem sarajevo vladika grigorije

U prigodnoj besjedi vladika Grigorije naglasio je da je vrijeme da se, poslije stradanja, „pojavi nova nada i novi život za naš narod u ovom gradu“.

„Vjerujemo da je to, uz naš zajednički napor, moguće i neophodno“, istakao je vladika Grigorije.

Njegovo preosveštenstvo je rekao da nas etos Vaskrsa upućuje da je punoća i smisao svakog praznika u zajedništvu u radosti koju dijelimo sa svim ljudima dobre volje.

„Vaskrsenje Hristovo ispunjava nas svjetlošću i osmišljava naše postojanje, a ovim prijemom želimo da bar dio te svjetlosti i smisla podijelimo sa svima vama, budući da cijenimo vaš doprinos našem postojanju i opstanku u ovom gradu i na ovim prostorima u cjelini“, rekao je vladika Grigorije.

Preosvećeni je poručio da je Vaskrsenje Hristovo „osnova svega onoga što mi kao hrišćani jesmo, te je ono na taj način u temelju identiteta ovog grada i ove zemlje“.

„Vaskrsom bivamo poučeni nadi, životnoj i istorijskoj lekciji zrna pšeničnog koje i preko granice smrti daje mnogostruki plod“, istakao je vladika Grigorije.

Prijemu su prisustvovali nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, predsjednik Jevrejske zajednice Jakob Finci i predstavnici drugih crkava i vjerskih zajednica u BiH.

Među zvanicama su bili i poslanici i delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH, Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i ministri i zamjenici ministara u Savjetu ministara BiH, predstavnici vlasti Republike Srpske i Federacije BiH, te ostali predstavnici političkog i javnog života.

Prijemu su prisustvovali i ambasadori Rusije Petar Ivancov, SAD Morin Kormak, Velike Britanije Edvard Ferguson, Francuske Kler Bodoni, te drugi članovi diplomatskog kora u BiH.