Novak Đoković je po drugi put u karijeri pobijedio u izboru Laureus fondacije za najboljeg sportistu na planeti, a nagrada će mu biti uručena za ostvarenja u 2014. godini, piše beogradski "Blic".

novak djokovic australina open

Pobjednik je proglašen u Šangaju, a evo kako je žiri pojasnio svoj uži izbor prije nego što je objavio da je srpski teniser - najbolji spotista svijeta:

  • Novak Đoković (Srbija, tenis) - Osvojio Vimbldon po drugi put, od Nadala preuzeo prvo mjesto na svjetskoj rang listi
  • Luis Hamilton (Velika Britanija, Formula 1) - Osvojito drugu titulu, sa 11 pobjeda
  • Reno Lavileni (Francuska, atletika) - nadmašio 21 godinu star svjetski rekord Sergeja Bubke u skoku s motkom
  • Rori Mekilroj (Velika Britanija, golf) - najbolji golfer svijeta, osvojio Open i USPGA šampionat
  • Mark Markez (Španija, moto-trke) - osvojio drugu MotoGP svjetsku titulu sa 21 godinom
  • Kristijano Ronaldo (Portugal, fudbal) - osvajač Zlatne lopte za najboljeg igrača svijeta

Novak je na početku 2012. proglašen najboljim sportistom svijeta u 2011. u izboru ove fondacije, a tada je iza sebe ostavio ostatak nominovane konkurencije, u kojoj su bili fudbaler Barselone Lionel Mesi, sprinter Jusein Bolt, košarkaš Dalasa i njemačke reprezentacije Dirk Novicki, vozač Formule 1 Sebastijan Fetel i biciklista Kadel Evans.

Ova nagrada se dodjeljuje od 2000. godine, a uručuje je fondacija Laureus, koja godišnje izdvaja oko 40 miliona evra za pomoć mladim sportistima u 91 državi.

Pobjednika bira žiri koji čine sportske legende, a pored najboljeg sportiste svijeta biraju se još i najbolja sportiskinja, najbolja ekipa, "proboj godine", povratak godine, najbolji sportista sa invaliditetom, nagrada za dobrobit sporta i drugi.

Rekorder po broju Laureus nagarda je švajcarski teniser Rodžer Federer koji je četiri puta bio laureat, a interesantno - nikada nijedan fudbaler nije proglašen za najboljeg sportisu planete, bar ne u ovom izboru.

Pobjednici su bili Tajger Vuds (golf), Mihael Šumaher (Formula 1), Lens Armstrong (biciklizam), Rodžer Federer (tenis), Jusein Bolt (atletika), Rafael Nadal (tenis), Novak Đoković (tenis) i, prošle godine, Sebastijan Fetel (Formula 1).