Grupa brodova ruske Sjeverne flote koju predvodi veliki protivpodmornički brod "Sjeveromorsk" uplovio je danas u kanal Lamanš, saopštila je pres služba te flote.

ruski brodovi sirija sredozemmlje

Predstavnik pres službe Vadim Sjerga rekao je da će ruski brodovi uploviti u Sjeverno more, a potom u sjeveroistočni Atlantik.

U vodama sjevernog Atlantika grupa će održati vježbe protivvazdušne i protivpodmorničke odbrane, pretovar tereta u hodu zajedno sa tankerom "Dubna" i pružanje pomoći brodu u nevolji zajedno sa spasilačkim remorkerom SB-406, preneo je TAS S.

Prethodno su mornari "Severomorska" u Biskajskom zalivu održali vježbe grupe brodova, kao i uvježbavanje spasilačkih operacija sa primenom vazduhoplova - helikoptera Ka-27.

"Sjeveromorsk" je isplovio iz glavne baze Flote 20. novembra 2014. godine i od tada je preplovio više od 18.300 milja, podsjeća agencija.

Prenoseći ovu vijest pod oznakom "hitno", britanska agencija Rojters navela je da nije neobično da ruski ratni brodovi budu u Lamanšu.

Krajem novembra prošle godine ruske agencije javile su da su brodovi Sjeverne flote bili doplovili do Lamanša, gdje će održati vježbe i da je zbog nevremena odlučeno da se plovila sklone u neutralne vode zaliva Sene.

RIA Novosti navela je da su 28. novembra brodovi ruske mornarice, čiju formaciju predvodi "Sjeveromorsk" forsirali najuži dio Lamanša tesnac Pa de Kale i ušli u zaliv Sene, gdje će sačekati da prođe nevrijeme.

Jedinice ruske mornarice na "Sjeveromorsku", desantnom brodu "Aleksandar Otrakovski", tankeru "Dubna" i spasilačkom remorkeru SB-406 uvježbavali su plovidbu tesnaca u složenim hidrometeorološkim uslovima uz intenzivnu navigaciju, navele su agencije.