U Nikšiću je juče odigrana prvenstvena utakmica Prve ženske fudbalske lige Crne Gore između ekipa ŽFK „Ekonomist“ i FK „Obilić Herceg-Novi“. Pobjednik je odlučen u 65. minutu golom Nine Vujičić, poslije duge i neizvjesne borbe koja je pokazala da se nešto novo dešava na fudbalskim terenima Crne Gore.

ekonomist obilic niksic

 

Obilić, kao najmlađi tim u prvenstvu, tim čija ženska selekcija postoji samo godinu dana i koji je prepun igračica koje su tada, u martu 2014, po prvi put izašle na teren i šutnule loptu, juče je bio dostojan protivnik ekipi "Ekonomista", o kojoj se kod nas sve zna. To je ekipa koja je višestruki prvak Crne Gore, ekipa kojoj niko godinama nije dao gol, ekipa puna međunarodnog takmičarskog iskustva, gotovo da možemo reći, reprezentacija Crne Gore. Njihovo postojanje na ovim našim prostorima učinilo je fudbal monotonom pričom koja je u svojoj suštini bila lako predvidljiva. Barem do juče.

Juče je u Nikšiću spasen crnogorski ženski fudbal. U Obiliću niko ne želi da kaže šta se zapravo desilo, da li je "Ekonomist" poklekao, da li su ih uspavale lovorike na kojima leže, nedovoljan rad zimus kada se išlo sa turnira na turnir po Evropi i regionu (nešto što je nedostupno i nezamislivo i za jednu drugu ekipu kod nas) ili nešto sasvim treće. To treće je juče najvjerovatnije postalo prvo.

O čemu se u stvari radi: Obilić je još u novembru 2013, kada je započela saradnja sa FK „Partizan“ iz Beograda, pripremio strategiju svog razvojnog plana, kompletno izmijenio način treniranja, u stručni štab uveo visokokvalitetne trenere iz inostranstva koji rade kao koordinatori priprema svih selekcija, sa posebnim fokusom na obrazovanje domaćih stručnih kadrova. Doveo je vrhunske stručnjake sa međunarodnim reprezentativnim trenerskim iskustvom na polju fizičke pripreme igrača (Ruska reprezentacija), obezbjedio infrastrukturu za rad igračima i trenerima, ujedno, obezbijedio je ponajbolje uslove koji se mogu naći u Crnoj Gori među amaterskim ekipama.

Marketing kluba i dalje svojim radom uspijeva da kroz razne vidove donacija pruži članovima kluba besplatan pristup opremi, treninzima, putovanjima, takmičenjima, odnosno svemu što fudbal čini jednom velikom industrijom. U klubu čak nema ni članarine, sve je besplatno. Danas Obilić ima preko 110 mladih igrača i igračica. a u zadnjih pet godina dres kluba je obuklo preko 350 mladića i djevojaka.

„Danas, 'Dan poslije', vidimo jedan sasvim običan dan u klubu. Rad i tišina, čuju se samo pištaljke i glasovi trenera, zvuk lopte i bat kopački. Jedan sasvim običan dan jer dug je put pred nama, dug i neizvjestan. Treba biti oprezan i vrijedan prije svega, obaveza koju klub sa sobom nosi je ogromna. Obaveza koja traži da se jednoga dana postane najbolji. Čemu vrijedi život ako se proživi tražeći izgovore za svoju slabost, neuspjehe i kukavičluk, ako se provede u skrivanju od realnosti i izazova. Budimo tvorci svoje sudbine, dajmo uvjek svoj maksimum, pomjerajmo neprekidno svoje granice u naprijed, poštujmo svoje najbliže i vjerujmo u njih kao što oni vjeruju u nas. Poruka je ta koju iz Obilića šaljemo svim mladim ljudima Crne Gore i regiona, da vode zdrav život i osjete draž koju sport i druženje nose sa sobom“ , kazao je potpredsjednik kluba gospodin Miro Lučić.