HERCEG-NOVI - "Crkva Božija je ona zajednica koja je prizvana da daje i da uči ljude i narode, a ne da ih dijeli i da se otima kao što sada rade ovi moderni kapitalisti. Među njima su i ovi naši kapitalisti koji se uče toj demonskoj nauci, rođenoj na Zapadu, koja ne temelji svoj život na Bogu i Božijoj ljubavi. Takva je i ova zemlja, a takva zemlja nam ne treba. Mi smo tu da budemo nosioci te Božije ljubavi. Bog nas je izabrao između svih zemaljskih pokoljenja da budemo izabrani, da budemo Hristov narod", rekao je danas mitropolit Crnogorsko-primorsko Amfilohije u besjedi, tokom tradicionalne Vaskršnje litije u Zelenici.

litija kuti herceg novi

Litija, koju su predvodili mitropolit Amfilohije i vladika Zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, išla je od crkve Svete Trojice u Kutima, kroz Kute ponovo do crkve Svete Trojice.

Mitropolit Amfilohije je dalje u svojoj besjedi blagoslovio sve učesnike litije i vrijedne domaćine koji su iznijeli na više mjesta posluženje i blagodario zahumsko-hercegovačkom episkopu Grigoriju što je došao u Zeleniku.

"Ako hoćemo pošteno, hercegovačke vladike su i utemeljile ovaj grad. Vidim ovdje i spomenik kralju Tvrtku, a nadam se da će i Stefanu Kosači biti podignut", kazao je mitropolit Amfilohije.

On se u svojoj besjedi osvrnuo i na aktuelni slučaj Sutorine, napominjući da su crkva Božija i narod Božiji bezgranični.

"Bili zajedno pa sad počeli da se svađaju. Sad oko granice Crne Gore i BiH. Znate šta, da nije šašavo bilo bi ludo. A sve je to posljedica onih zala koji su ovdje bili. I zala koja su se dogodila i u naše vrijeme. Stvaraju sad ove moderne granice. Treba da razmislite, ako već stvarate te granice stvarajte ih onakve kakve su one bile vijekovima, ali treba znati da te granice nisu nikad dugo trajale. Daj Bože da ove potraju", rekao je crnogorski mitropolit.

litija kuti herceg novi

Mitropolit je naglasio da Bog priznaje samo granice između dobra i zla, mržnje i zločina, bezbozništva i istinskog poklonjenja istinskom Bogu.

"Granice postoje jer se ne može služiti Bogu i klanjati se satanskoj sili i mržnji, a u isto vrijeme propovjedati Božiju ljubav. Blagosiljam i blagodarim vladici Grigoriju što je došao. Šta da radimo, Hercegovac je došao u svoje i ne možemo mu to odreći", naglasio je mitropolit Amfilohije, burno pozdravljen od naroda - učesnika litije.

Po zavšetku litije priređena je trpeza ljubavi i narodno veselje.

Svečanosti u Kutima prisustvovali su, između ostalih, ambasador Rusije u Crnoj Gori Aleksandar Nasarenko i predsjednik hercegnovske opštine Nikola-Nikša Gojković sa saradnicima...

litija kuti herceg novi