Nakon što je prošlog mjeseca održana stručna rasprava o stanju stogodišnjih platana, danas su simbole grada pregledali eminentni njemački stručnjaci, koji će narednih dana kontrolisati i platane u Trstenom u susjednom Dubrovniku.

njemacki strucnjaci provjeravaju platane

Prema riječima Ljubomira Popare, inženjera beogradskog Javnog komunalnog preduzeća "Zelenilo", nad platanima je izvršena kontrola pomoću "tomografa", koja pokazuje kakva je unutrašnjost debla.

"Što je otpor veći, stablo je zdravije. Tamo gdje je trulo, stablo pruža manji otpor. Na kraju se dobija kriva slična EKG-u kod čovjeka koja se očitava na traci", kazao je Popara za TrebinjeLive.info.

On je naglasio da je evidentno da platni nisu pravilno održavani, te da je iz tog razloga nadležnim donio CD, na kojem se nalazi prezentacija kako se greške ne bi ponovile.

njemacki strucnjaci provjeravaju platane

S druge strane, Mirjana Ratković, načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove grada Trebinja, kaže za naš portal da je ovo dodatno angažovanje stručnih lica, kako bi se utvrdio konačan ishod pet trulih platana.

Ona je napomenula da Gradska uprava nije ništa prepustila slučaju, te će se sa njemačkim stručnjacima posavjetovati i oko eventualnog orezivanja platana.

Za platane je ponuđeno pet rješenja, od čega je jedno da se ne preduzimaju nikakave radnje, a jedno da se platani zahvaćeni truležom posijeku i zasade nove sadnice, čija je cijena od 1.000 do 5.000 evra.

njemacki strucnjaci provjeravaju platane

„Jedna od pet predloženih varijanti je i podupiranje ili ankerovanje, odnosno sidrenje grana za glavni dio stabla pomoću žica. Postoji i jedna mogućnost koju su primijenili u blizini Dubrovnika – a to je da se cijeli prostor oko platana zaštiti potpunom promjenom njegove namjene, pri čemu bi svačiji boravak ispod krošnji bio na njegov rizik“, kazano je na prezentaciji „Stanje platana u bašti hotela `Platani`“, koja je prošlog mjeseca održana u Domu kulture.