Na putevima u Republici Srpskoj od ponoći do ponedjeljka, 13. aprila, u 24.00 časa zabranjen je prevoz eksplozivnih materija povodom pravoslavnog Vaskrsa, saopšteno je iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske.

cemerno otvaranje puta

Na području Federacije BiH istim povodom prevoz eksplozivnih materija zabranjen je do sutra u 24.00 časa.

Saobraćaj se ovog jutra u Republici Srpskoj i Federaciji BiH odvija po pretežno suvim i mjestimično vlažnim kolovozima.

U Republici Srpskoj nema zastoja i posebnih ograničenja, osim na dionicama na kojima je zbog sanacionih radova izmijenjen režim vožnje.

Iz AMS vozačima savjetuju da voze oprezno, da vožnju prilagode stanju i uslovima na putu, te da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je i zakonski obavezna do 15. aprila.

Na dionicama u usjecima povećana je opasnost od odrona, pa treba biti oprezan na magistralnim putevima Banjaluka - Crna Rijeka - Jajce, Banjaluka - Teslić, Brod na Drini - Dobro Polje, Kula - Trnovo, Lapišnica - Prača i Podromanija - Sastavci, te na regionalnim pravcima Karanovac - Kneževo - Ugar, Mrkonjić Grad - Crna Rijeka i Šipovo - Strojice.

Zbog izlaska vozila i mašina koje su angažovane na izgradnji autoputa Banjaluka - Doboj, izmijenjen je režim saobraćaja, uz povremene obustave na dionici magistralnog puta Klašnice jedan - Prnjavor.

U toku su radovi na sanaciji oštećenja dionice magistralnog puta Brod na Drini - granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/, zbog čega će saobraćaj biti obustavljan više puta u toku dana, ne duže od 30 minuta.

Na ovoj dionici na snazi je zabrana saobraćaja za vozila čija ukupna masa prelazi 12 tona i vozila čija dužina prelazi osam metara.

Na dionoci magistralnog puta Banjaluka - Čelinac u mjestu Vrbanja, zbog radova saobraćaj se odvija jednom saobraćajnom trakom, uz naizmjenično propuštanje vozila i postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Na dionici magistralnog puta Karanovac - granica Republike Srpske/FBiH /Ugar/ u mjestu Bočac zbog aktiviranog klizišta saobraćaj se odvija jednom saobraćajnom trakom uz privremenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa Banjaluka - Doboj, na magistralnom putu Vukosavlje-granica Republike Srpske/FBiH /Karuše/ na dionicama Šešlije - Johovac i Johovac - Rudanka izmijenjen je režim saobraćaja uz povremene obustave.

Od 9.00 do 15.00 časova zbog deminiranja terena predviđene su povremene polučasovne obustave saobraćaja na regionalnom putu Polje - Podnovlje, lokalitet Gornji Božinovci pet, i na regionalnom putu Doboj - Novi, od mjesta Ševarlije prema mjestu Pridjel Gornji od 8.00 do 16.00 časova.

Na dionicama regionalnih puteva Ukrina - Gornja Vijaka i Karanovac - Mitrović na mjestu klizišta saobraćaj se odvija jednom saobraćajnom trakom.

Na području FBiH učestali su odroni zemlje ili kamenja na kolovoz, a posebno na putnim pravcima Tuzla - Bijeljina, Bugojno - Novi Travnik, Bihać - Bosanska Krupa, Jablanica - Prozor i Jajce Banjaluka.

Povremene polučasovne obustave saobraćaja najavljene su do 16.00 časova na regionalnom putu Hadžići - Igman /lokacija Crvene stijene/.

Zbog aktiviranih klizišta potpuno je obustavljen saobraćaj na regionalnim putevima Priboj - Teočak - Sapna /dionica Goduš-Rastošnica/ i Tuzla - Dokanj - Šibošnica /dionica Lovački dom - Šibošnica/.

Na graničnim prelazima jutros nema dužih zadržavanja.