Odluka Srbije da svoje vojnike pošalje na paradu u Moskvu pokazuje da dostojanstvo za Srbe nije prazna riječ, a pritisci Zapada, ma koliko bili jaki, ne mogu poremetiti bratske odnose Srbije i Rusije, izjavio je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin.

aleksandar cepurin

U prazničnom intervjuu listu "Informer", Čepurin je rekao da rusko rukovodstvo cijeni odluku Srbije da 9. maja prisustvuje vojnoj paradi na moskovskom Crvenom trgu, kojom se obilježava 70 godina pobjede nad fašizmom.

"Stav rukovodstva Srbije i predsjednika Nikolića, koji visoko cijenimo, pokazao je da dostojanstvo nije prazna riječ za Srbe. Kao što prazne riječi nisu ni istorijska svijest, zdrav razum i nacionalni interes", precizirao je ruski ambasador.

Na paradi u Moskvi će učestvovati 70 srpskih vojnika, od kojih će njih 64 marširati Crvenim trgom u svečanom ešalonu.

"Defilovaće ukupno 15.000 vojnika, što je za 4.000 ljudi više nego prošle godine. Biće prikazano 200 komada vojne tehnike", rekao je ruski ambasador i dodao da će letjeti 150 aviona i helikoptera, a biće prikazani i i tenkovi najnovije generacije armata.

On je podsjetio da će premijer Srbije Aleksandar Vučić ove godine posjetiti Rusiju, a da u maju u Srbiju dolazi predsjednica Savjeta Federacije ruskog parlamenta Valentina Matvijenko.

Odnose dva naroda opisao je ne samo kao bliske i bratske već je rekao: "Rusi i Srbi imaju čvrst karakter i mekanu dušu".

"U Rusiji ovako kažu da smo srećni: 'Kod nas su kubeta na crkvama zlatna, snijeg je najbjelji i Bog nas voli. Moramo da se koncentrišemo na pozitivno, da računamo na sebe i da mnogo i vrijedno radimo'", rekao je Čepurin.

Povodom evropskih sankcija Rusiji zbog ukrajinske krize, Čepurin je rekao da je pametan stav Srbije usmjeren prije svega prema nacionalnim interesima.

Takođe, kako je naglasio, ima više evropskih zemalja koje, iako su prije godinu dana natjerane da se "solidarišu" protiv Rusije, danas sve više razumiju da takva politika sankcija šteti njihovim interesima.