Vaskršnja poslanica patrijarha Irineja – Lične interese ne stavljati iznad sveopšteg dobra

Izvor: SRNA Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 09. 04. 2015. - 19:19h

NJegova svetost patrijarh srpski Irinej poručio je u Vaskršnjoj poslanici pravoslavnim vjernicima da čuvaju svoju pravoslavnu vjeru, ne samo riječima već životom, djelatno i istrajno i da nikada svoje zemaljske interese ne stave iznad interesa Crkve i sveopštog dobra naroda.

patrijarh irinej porucio da nije kaznio vladiku atanasija

„Čuvajmo se svih onih koji dolaze u odelu ovčijem, a iznutra su vuci grabljivci. U miru i ljubavi pohodimo hramove i svetinje učestvujući u bogosluženju i pričešćujući se“, naveo je patrijarh srpski.

Patrijarh je naglasio da „pravoslavni dobro znaju šta znači držati se zdravog učenja o pobožnosti, a šta pak znači i kuda vodi zaludno prepiranje, od čega nastaje zavist, svađa, huljenje, lukava podozrenja, prazna nadmudrivanja ljudi izopačenog uma i lišenih istine, koji misle da je pobožnost izvor dobitka“.

„Zato u zajedničkoj molitvi, sami sebe, jedne druge i sav život svoj Hristu predajemo. Jednim ustima i jednim srcem peva se molitva jedinstva vere i zajedništva Duha Svetoga na slavu Svete Trojice i očuvanje pravoslavne crkveno – narodne sabornosti“, poručio je patrijarh Irinej u poslanici.

Patrijarh Irinej pozvao je vjernike da se pomole Gospodu Vaskrslom da se mir vrati svuda odakle je protjeran, na prvo mjesto u srca vjerujućih i u njihove domove i da čuvaju svetinju hrišćanskog braka, koji je osnov uzvišene, zdrave i čestite hrišćanske porodice.

„Pozdravljajući vas, braćo i sestre, najradosnijih hrišćanskim pozdravom, pozivamo vas da živite u ljubavi prema Bogu i bližnjima hodeći tako putem koji vodi u vječni život, jer ćemo samo tako biti i postati sinovi i kćeri Vaskrsenja. Stoga, čuvajte u ljubavi tajnu života koju je ustanovio i osvetio sam Bog. Ovo radi blagostanja i ugleda nešega, radi naše dece, najvećeg blaga zbog koga živite i radite“, istakao je patrijarh srpski.

Patrijarh je dodao da je važno da iskrena vjernost i uzajamno praštanje ne izostane među bližnjim i ukazao na značaj ispovijesti u životu svakog pravoslavnog hrišćanina.

„Kada znamo da je Gospod sa nama i u nama, treba NJemu da se obratimo. NJemu svoju tugu i muku da ispovedimo. On će nas utešiti, ojačati i kroz ovozemaljski život voditi. Čuvajmo taj Božiji dar u sebi i čuvajmo se da Gospoda ne uvredimo svojim gresima. Kada nas neprijatelj napadne zavapimo poput apostola Petra – Gospode spasi me“, poučio je u poslanici patrijarh Irinej.

NJegova svetost ukazuje da će svako ko živi u životu doživjeti mnoge nevolje, napravde i žalosti, ali da treba da zna da Gospod i najveću žalost pretvara u radost i da je svojim učenicima i apostolima, a preko njih svima ostalim rekao „u svijetu ću imati žalost, ali ne bojte se, ja sam pobijedio svijet“.

Kada je riječ o praznovanju Hristovog Vaskrsenja, patrijarh ističe da se njime slavi život vječni i neprolazni.

„Zemaljski život je samo seme za taj večni život. To seme se začinje u majčinoj utrobi, silom i dejstvom za svagda delotvornog božanskog blagoslova – rađajte se i množite i napunite zemlju“, rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh srpski je ocijenio da danas, kao i oduvijek samoljublje i samoživost prijete da unište značaj ove i onakve nesebične samožrtvene Hristove ljubavi, na čijem plamenu se griju sva bića i sva stvorenja i konstatovao da se samo duše koje su obasjane i obnovljene svjetlošću Vaskrsenja i nadom u opšte Vasrsenje mrtvih oslobađaju sebičnosti i nepoštovanja.

Patrijarh Irinej je povodom Vaskrsa – praznika nad praznicima – pozdravio sve majke koje bdiju nad kolijevkama dok pod srcem čuvaju novo čedo, prognane pravde Božije radi, prezrene, ponižene, sužnje u tamnici, moreplovce, učene i neuke, sve one koji tragaju za tajnom života…

U poslanici patrijarh ističe da pozdravom vječne pobjede „Hristos vaskrse!“ želi da obraduje pravoslavne na Kosovu i Metohiji.

„Ovim pozdravom obradujmo našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji, koji danas sa nama slave pobedu dobra nad zlom. Života nad smrću, Hrista Vaskrslog nad silama tame“, istakao je patrijarh srpski.

Pozdravom pobjede patrijarh se obratio svim pravoslavnim Srbima u dijaspori koji, kako je rekao, žive na svim kontinentima, ali su u molitvi sjedinjeni sa svojom Crkvom.

„Da se sa nama raduju Vaskrsenju Hristovom koje nas poziva da čuvamo jedinstvo Duha svezom mira i da nikada svoje zemaljske interese ne stavimo iznad interesa Crkve i sveopšteg dobra našeg naroda“, naglasio je patrijarh uz pozdrav „Hristos Vaskrse – vaistinu Vaskrse“.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja