Nepravosnažnom presudom dubrovačkog Županijskog suda, penzionisani saobraćajni tehničar Robert Mateljan (44) iz Splita poglašen je krivim za razbojništvo počinjeno 16. septembra 1992. u ratnom Dubrovniku kada je, prema optužnici dubrovačkog Županijskog državnog tužilaštva, upotrebom sile i prijetnjom oružja po život osoba oduzeo tuđe pokretne stvari, te je osuđen na godinu dana zatvora, piše "dubrovacki.hr".

dubrovnik 8 svjetsko cudo

Uvažavajući olakšavajuće okolnosti, sud je presudu preinačio u rad za opšte dobro s tim da se dan zatvora zamjenjuje s dva sata rada.

"Presuda je, pretpostavlja se, 'tačka na i' razbojstva kada je u pozno ljeto 1992. Mateljan s nepunih 20 godina dogovoreno, zajedno s tri još neidentifikovane osobe, u naselju Hladnica, uveče upao u stan bivšeg načelnika prijeratne Službe državne sigurnosti (tzv. UDB-e) Rista Vreće. Tamo su zatekli i napali njegovu suprugu Dragicu Vreću, te komšiju Vejsila Sarića i Milosavu Adžović", navodi ovaj portal.

Ženama su naredili da legnu na pod s licem okrenutim ka podu, a za to vrijeme su Vreću i Sarića udarali nogama i ruka te elektrokablom i drškom pištolja po cijelom tijelu. Posljedice su bile da je Risto Vreća zadobio prelom lijeve jagodične kosti, prelom tri rebra i jednog vratnog pršljena, napuknuće nosne kosti, blaži potres mozga, više krvnih podlijeva i oštećenje očiju, dok je Sarić zadobio prelom tri rebra, podsjeća "dubrovacki.hr".

"Dok su s fantomkama na glavama pretresali stan tražeći novac i dragocjenosti, jedan je napadač ispalio hitac iz pištolja. Ukrali su 12.000 USD, pozlaćeni 'seiko' ručni sat, revolver 'Colt Pyton-357 Magnum' i 265 metaka, dvije šteke Winston cigareta, tri futrole za pištolj, više upaljača i kompleta za pisanje, štednu knjižicu bivše Dubrovačke banke, dvije boce viskija. Pretučene Vreću i Sarića svezali su konopcem. Uzevši ključeve stana udaljili su se u nepoznatom smjeru", navodi portal "dubrovacki.hr".

Ova presuda je, recimo i to, već četvrti, ponovljeni postupak, a Mateljan je do sada oslobađan optužbe.

Pri donošenju kaznene sankcije sud je vodio računa o olakšavajućim okolnostima, te je uzeo u obzir činjenice da su od izvršenja razbojništva protekle skoro 23 godine, te da je kriminalni učinak optuženog Mateljana bio najmanji, odnosno da je kao saučesnik u odnosu na druge učesnike razbojništva ispoljio najblažu količinu kriminalne aktivnosti, za razliku od ostalih učesnika koji su krali i tukli supružnike Vreća i komšije.

U vrijeme izvršenja razbojništva bio je mlađi punoljetnik, a sada je vrlo lošeg zdravstvenog stanja i samohrani je otac maloljetnog djeteta. Otežavajuće okolnosti su dosadašnja osuđivanost za zloupotrebu opojnih droga, te nanošenje teških tjelesnih povreda, te je sud, sagledavajući kompletno počinjenje kaznenog djela, zaključio da je razbojništvo počinjeno na vrlo brutalan način, jer su Risto Vreća (tada 49-godišnjak) i Vejsil Sarić (tada 50-godišnjak) zadobili vrlo teške tjelesne povrede, zaključuje se u tekstu objavljenom na zvaničnoj stranici "Dubrovačkog vjesnika".