Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da se nije odmetnuo od politike Vlade kada je izjavio da Srbija ne bi ušla u EU za mjesec dana ni onda kada bi priznala /samoproglašeno/ Kosovo, jer bi tada EU pred nju stavila nove uslove.

srbija sprema i predaju republike srpske

"Nisam se odmetnuo od Vlade nego sam izneo činjenice koje svi znaju i kojih su svi svesni. Ponekad treba da verujemo i sopstvenim očima", rekao je Dačić.

On je za "Blic" izjavio da EU ima standarde koje je postavila pred Srbiju i koje Srbija treba da ispuni.

"Nama jeste strateški cilj EU, samo što u slučaju Srbije to članstvo nije samo stvar ispunjenosti standarda nego i političkih kriterijuma - takozvanih pokretnih ciljeva koje nam postavljaju", rekao je Dačić.

On je istakao da je važno da Srbija ima dobar međunarodni položaj da bi ovakvo ponašanje prema njoj bilo spriječeno.

Dačić je ranije pojasnio da su pojedini mediji u Srbiji pogrešno protumačili i prezentovali njegovu izjavu o uslovima EU prema Srbiji.

"Komentarišući izjavu predsednika Srbije Tomislava Nikolića da bi Srbija postala član EU mjesec dana pošto bi priznala Kosovo, ja sam rekao da se to ne bi desilo za mesec dana, jer bi EU uvek i uvek imala nove uslove. Pri tom sam govorio o vremenskoj odrednici od mesec dana", pojasnio je ministar spoljnih poslova Srbije.