HERCEG-NOVI - U selu Kameno u zaleđu Herceg Novog na južnoj padini brda Šilobod, proteklog vikenda pokrenulo se klizište koje ugrožava stari i novi put ka Trebinju, ali može prouzrokovati i dodatne nevolje klizištu koje je pokrenuto prije sedam godina u selu Podi i koje još nije sanirano. Zasada nisu ugrožena naselja.

put herceg novi trebinje

Predsjednik i potpredsjednik opštine Nikola Gojković i Dragan Janković juče su obišli klizište i tvrde da je zabrinjavajuće ono što su vidjeli.

“Ako zemlja nastavi da klizi, ovo može biti problem kao onaj u Markovićima u Budvi“, kazao je Gojković.

Klizište su najvjerovatnije izazvali vodotoci koji su promijenili tokove zbog nelegalnih deponija, ali i zatrpani kanala koje su svojevremeno, kada i puteve u zaleđu, gradili Austrougari.

Čišćenjem potoka ispod starog mosta koji je zatrpan prije 50 tak godina mještani se nadaju da će klizište biti zaustavljeno.

Goran Stanovčić, predsjednik MZ Kameno, ističe da je ovo klizište prvi put pokrenuto prije pet godina, ali da nadležni, iako su bili upozoreni, nisu reagovali.

Gojković je kazao da će narednih dana odlučiti da li će morati angažovati stručnjake radi geološkog ispitivanja klizišta, kao i kakve korake moraju preduzeti.

Podsjećamo da je prije osam godina pokrenuto klizište u selu Podi u zaleđu Herceg Novog u kome su oštećene 24 kuće, putna, elektro i vodovodna infrastruktura.