Odbornici većine Skupštine grada Trebinje su na današnjem zasjedanju usvojili, na prijedlog gradonačelnika Slavka Vučurevića, Odluku o uslovima i načinu davanja u zakup objekta nove Autobuske stranice.

autobuska stanica trebinje

Uvodne napomene za ovu odluku dao je Zoran Milošević, načelnik Odjeljenja za privredne i društvene djelatnosti.

Srđan Bubalo, odbornik SNS-a, upitao je da li se autobuska stanica daje u zakup iz razloga što Privredni sud nije prihvatio preregistraciju Javne ustanove "Trebinjestan" ili iz razloga što ne bi bila rentabilna, dodajući da sve službe trebaju da rade svoj posao, kako bi autobuska stanica radila dobro.

"Potrebno je zabraniti zaustavljanje autobusa gdje stignu, a koji nisu u gradskom prevozu. Sada se autobusi zaustavljaju i putnici izlaze gdje stignu", rekao je Bubalo, napominjuću da bi mu bilo najdraže da to uzme neko iz Trebinja, ali da nije siguran da će uspjeti isplatiti sve troškove.

Odbornik Ilija Stanković iz SDS-a, rekao je da je današnja odluka najbezbolija i za Grad i za gradsku administraciju, te da je za početak rada autobuske potrebno da se odredi kategorija, što nije nimalo lako i jednostavno.

"Treba da ima prvu kategoriju, ali ona za sobom povlači dosta obaveza. A to niko neće moći da riješi, jer na ovaj broj polazaka i putnika niko neće moći poslovati pozitivno", kazao je Stanković, dodajući da je za prvu kategoriju potrebno između oko 20 i 30 radnika, ali i da budemo srećni ako je neko nakon određenog vremena ne vrati ponovo Gradu.

Petar Ivanković iz DNS-a je istakao da je ubijeđen da je obrazloženje njene neracionalnosti i davanju u zakup priča za malu djecu.

"Ovaj grad je uložio dva miliona maraka. Postavljam pitanje 'Ko će se javiti da je uzme u zakup'. Po pričama neće niko, a vidjećete da će biti zainteresovanih", kazao je Ivanković.

On je upitao Zorana Miloševića 'Ko je uradio kalkulacije da je neodrživo i neracionalno otvaranje autobuske stanice?', koje je on iznio u obrazloženju.

Zoran Anđušić iz PDP-a, kazao je da će se zakupom osigurati siguran prihod u budžetu, dok bi da je autobuska stanica osnovana kao javno preduzeće bila sigurni gubitaš.

"Da li je spremna gospoda iz javnih preduzeća, posebno iz energetskog sektora, da pomognu održavanje ovolike autobuske stanice, pa bi možda i to bilo rješenje, jer je veliki objekat i iziskuje velike troškove. Najlakše je kritikovati, a treba ponuditi rješenje. Mi to nudimo i ono će sigurno biti ekonomski isplativo", kazao je Anđušić, dodajući da ima zainteresovanih pravnih lica za autobusku stanicu.

On je istakao da će budžet grada biti puniji za oko 150.000 KM.

Zdravko Butulija, odbornik SNSD-a kaže da je najbitnije da u što kraćem periodu autobuska bude u funkciji, što je u interesu grada, građana i turista.

"Otvarajući autobusku stanicu pet dana prije izbora gradonačelnik Slavko Vučurević je rekao: 'Izvršićemo doregistraciju jedne javne ustanove i priključiti joj autobusku stanicu, uz još neke već postojeće komunalne uslužne djelatnosti, kao što je parking-servis, te organizovati da ta ustanova bude samoodrživa, od ubiranja prihoda od staničnih usluga i naplate parkinga. Razmišljamo da ta ustanova bude ‘Trebinjestan’ i u narednih dvadesetak dana autobuska stanica će imati funkciju autobuskog stajališta", podsjetio je Butulija, dodajući da u početku stanica može da posluje bez dodatnih rashoda za plate, ako potreban dio radnika iz Gradske administracije pređe da radi na autobusku stanicu.

On je napomenuo da nema nijednog dokumenta da je neko uradio sa detaljnom analizom iz koje se vidi kako je najbolje da autobuska posluje.

Slobodan Prtilo iz SDS-a je podsjetio da je nova vlast od prethodne vlasti, koju je predvodio SNSD, dobila "Skadar na Bojani", misleći na autobusku stanicu, ističući da na autobusku stanicu mogu da ulaze samo autobusi sa linija koje su registrovane, napominjući da je bilo propusta kako kod prethodne vlasti, tako i kod aktuelne.

"Da bi funkcionisala autobuska stanica treba imati autoprevozno preduzeće, a za to su potrebni autobusi, a za jedan novi autobus je potrebno miliona maraka", kazao je Prtilo, dodajući da će onaj koji bude pobijedio na tenderu biti uslovljen od lokalne zajednice.

Odbornik SDS-a Dejan Tarana je kazao da svoj posao ne radi Odjeljenje za inspekcijske i poslove komunalne policije, jer putnici izlaze gdje stignu, a ne na mjestima predviđenim za to, na šta je reagovao Pero Jelačić, načelnik ovog Odjeljenja, dodajući da je za bezbjednost saobraćaja zadužena saobraćajna policija.

Odbornik PDP-a Zdravko Kašiković, istakao je da autobuskom stanicom može da gazduje samo preduzeće koje je registrovano za prevoz putnika i robe na području Srpske, i na taj način postigne najmanji mogući minus u ekonomskom smislu.

"Sa gradske autobuske stanice dnevno ne pođe preko 100 ljudi", kazao je Kašiković, dodajući da je na mjesečnom nivou za kiriju potrebno izdvojiti oko 10.000 KM, pa bi se na osnovu toga autobuska stanica isplatila za desetak godina.

Milan Kovač iz SDS-a je rekao da je konačan cilj da se gotovo dva miliona maraka koji su uložili građani Trebinja na neki način njima i vrate.

Za odluku je glasalo 15 odbornika za, šest protiv i jedan uzdržan.

Ranije je gradonačelnik Slavko Vučurević kazao da su u Gradskoj upravi odustalli od prvobitne ideje da se autobuska stanica pripoji Javnoj ustanovi „Trebinjestan“, jer nadležni sud nije prihvatio preregistraciju ove ustanove, te se odustalo od ideje da se stanica nađe u njenom okviru.

„Mi smo napravili analizu stanja u okruženju i svi parametri upućuju da je to ekonomski najisplativiji način uspostavljanja rada stanice, tako da smo donijeli odluku da se objavi javni poziv za iznajmljivanje objekta“, rekao je Vučurević.

Na sjednici Skupštine grada odbornici su, između ostalog, razmatrali informaciju o dodjeli kredita iz sredstava koja su ostvarena po osnovu Zakona o naknadama za korištenje prirodnih resursa od 1. jula do 31. decembra prošle godine, te Prijedlog odluke o izradi Regulacionog plana "Aleksina međa", prijedlog Programa razvoja sporta grada za ovu godinu, kao i prijedlog odluke o raspisivanju javnog konkursa za izbor i imenovanje direktora javnih ustanova čiji je osnivač Trebinje.