Rudnik i termoelektrana (RiTE) Gacko mogli bi od 1. juna ove godine prekinuti proizvodnju struje zbog nedovoljnih količina uglja na zalihama, potvrđeno je "Nezavisnim".

te gacko

Kako su "Nezavisne" uspjele saznati, ovo preduzeće na zalihama ima uglja za još nešto manje od dva mjeseca, a ključni problem je u ogromnom zaostatku skidanja otkrivke, odnosno sloja zemlje iznad uglja na površinskom kopu, koji je nagomilan posljednjih nekoliko godina i koji u ovom trenutku dostiže čak 20 miliona kubika.

Ipak, iz ovog preduzeća se nadaju da neće doći do dužeg zastoja u proizvodnji, nego eventualno kratkotrajnog, te da je rješenje za prevazilaženje problema u implementaciji novog akcionog plana koji su usvojili, a koji predviđa i otvaranje novog eksploatacionog kopa.

Srđan Milović, izvršni direkor za poslove proizvodnje uglja i razvoja RiTE Gacko, rekao je da je napravljen Akcioni plan i preduzet niz aktivnosti kako bi ovaj problem u RiTE Gacko bio prevaziđen u što skorijem roku.

"U tom akcionom planu, za koji smo dobili i pozitivno mišljenje stručnjaka iz Bora, koji su vodeći na ovim prostorima u toj oblasti, napravljen je presjek stanja u preduzeću, prijedlog mjera i dinamika njihove implementacije", rekao je Milović.

On je dodao da ipak sve zavisi od vremenskih uslova, ali i od postupka eksproprijacije novog eksploatacionog kopa "Povlatna zona", koji je u toku.

Milović kaže da se za sada sve odvija prema planu, kada je u pitanju proglašavanje opšteg interesa, te drugi koraci, ali i da nastoje ubrzati postupak eksproprijacije, koji je u nadležnosti Geodetske uprave RS i Pravobranilaštva RS.

"Rok za eksproprijaciju je 30. april. Ako to bude ispoštovano, mi praktično odmah počinjemo s radom na toj lokaciji i imaćemo mogućnost da obezbijedimo kontinuiranu proizvodnju", kazao je Milović.

Ipak, ukoliko bude problema u dinamici implementacije ovog plana i uticaja loših vremenskih prilika, on ne isključuje mogućnost kraćeg zastoja u radu.

"Ako se sve bude rješavalo po planu, RiTE Gacko će za šest mjeseci biti u potpuno drugoj, povoljnijoj situaciji nego što je sada. Najvažnije je da imamo gotova rješenja za ovaj problem. I ako bude kraćeg zastoja, firma će nastaviti s radom", rekao je Milović.

Prema njegovim riječima, za otvaranje novog eksploatacionog kopa, u količini od milion kubika za ovu godinu, biće angažovana treća lica, za šta je u pripremi javni tender za izbor izvođača, a da će to biti finansirano vlastitim sredstvima.

"Oni će biti angažovani za otvaranje kopa, a eksploataciju uglja ćemo raditi vlastitim snagama", istakao je Milović.

Kako je kazao, sve ove aktivnosti koje su sada u toku i kojima se pokušava riješiti problem u preduzeću, trebalo je započeti mnogo ranije.

Kada je u pitanju toliki zaostatak otkrivki u prethodnim godinama, Milović je rekao da će to utvrđivati nadležne institucije, te da su neke istrage već pokrenute.

Nezavisne podsjećaju, na ovu problematiku ukazao je i Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, koji je ranije kazao da RiTE Gacko ima problem u eksploataciji uglja i da koeficijent eksploatacije nije zadovoljavajući da bi mogao da obezbijedi ekonomičnu proizvodnju.

Nakon što je menadžment RiTE Gacko ministra upoznao da je ovo preduzeće prošlu godinu završilo sa gubitkom ispod deset miliona KM, Đokić je rekao da postoji potreba da se ide dalje u nove aktivnosti i otkrivke da bi se obezbijedila kvalitetna ruda, u korist boljeg poslovanja.