U Gimnaziji "Jovan Dučić", a u sklopu "Dučićevih večeri poezije" organizovan je susret pjesnika sa učenicima ove škole.

duciceve veceri poezije pjesnisi sa ucenicima gimnazije

Učenici Nikolina Medan, Tijana Babić, Nikolina Govedarica, Lazar Đogović i Nikola Duper prvo su čitali svoje stihove poznatim pjesnicima.
Nakon svog pjesničkog obraćanja gostima pjesnici Zdravko Miovčić, Gojko Đogo, Sreten Vidaković, Slavomir Gvozdenović, Stojan Janković i Rajko Petrov Nogo, koji je vodio ovaj pjesnički susret, govorili su svoje stihove đacima koji su ih pažljivo slušali i nagradili ih aplauzom.

Poslije pjesničkog časa svoje zadovoljstvo nije krio ni direktor Gimnazije Dragoslav Banjak koji nam je rekao da je mu je zadivoljstvo što je usta na čijem je on čelu i ove godine bila uključena u program "Dučićevih večeri poezije".

"Već imamo afirmisane pjesnike među našim đacima koji su dobili mnogobrojne nagrade na konkursima na kojima su učestvovali proteklih godina. Ovo njima dođe i kao inspiracija da nastave, kada se susretnu praktično sa najboljim srpskim pjesnicima koji postoje na našim prostorima i što imaju priliku da iz prve ruke od njih čuju preporuke. Žele da se pokažu pred njima i da kazujući svoje stihove sigurno i priželjkuju da budu pohvaljeni. To se i desilo na ovom pjesničkom času", rekao je Banjak.

duciceve veceri poezije pjesnisi sa ucenicima gimnazije

Stojan Janković, koji je prije nekoliko godina završio Gimnaziju i kao maturant objavio i svoju prvu zbirku pjesama govorio je učenicima, takođe, svoje stihove.

"Ostavio sam Gimnaziju kroz život, ali je u srcu i dalje nosim. Čitajući svoje stihove osjećao sam se posebno, jer sam prije četiri godine sjedao na njihovim mjestima i slušao neke druge pjesnike koji su kazivali svoje stihove i zaista je zadovoljstvo biti i na mjestu učenika i na mjestu pjesnika. Ta međusobna interakcija koja se stvara između nas je i suština poezije. Kad sam slušao pjesnike i govorio svoje stihove imao sam tremu kao i sada kad govorim stihove učenicima tako da je ta zajednička trema do sada ostala", kazao je Janković, koji je do sada objavio dvije knjige - lirske proze i refleksivne pozije.

Knjige su izašle prije nekoliko godina jedna za drugom i planira da u toku ove godine objavim "Neobjavljene rukopise". U pitanju je ponovo poezija različitih tema, a prije svega ljubavna, naglasio je Janković.

Đorđe Vučinić učenik Gimnazije , koji piše poeziju istakao je da druženje sa velikim pjesnicima đacima mnogo znači i da ih podstiče za dalji rad i pisanje.

"Lijepo je čuti od njih riječi pohvale, ali i kritike za naš rad jer znamo da to dolazi od ljudi koji su se već afirmisali i njihove riječi imaju težinu", kazao je Vučinić.

duciceve veceri poezije pjesnisi sa ucenicima gimnazije