Novinska agencija Republike Srpske - Srna obilježava danas 23 godine rada i krsnu slavu Blagovijesti.

SRNA RS

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je Srna značajno doprinijela pravovremenom i objektivnom informisanju u Srpskoj, ali i regionu.

Dodik je u čestitki izrazio uvjerenje da će Srna nastaviti sa otvorenim, tačnim i profesionalnim izvještavanjem i time doprinijeti razvoju novinarske profesije.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je čestitku, uz želju da Srna ostane na putu objektivnog informisanja i da nastavi unapređivati visoke profesionalne standarde koje je dostigla u prethodnom periodu.

"Sveobuhvatnim i objektivnim informisanjem Srna je izgradila ugled profesionalne medijske kuće koja radi u interesu tačnog i blagovremenog informisanja građana Republike Srpske", navodi se u čestitki koju je Cvijanovićeva uputila direktoru Agencije Nikoli Deretiću, redakciji i svim zaposlenim.

Čestitke Srni povodom 23. rođendana i krsne slave - Blagovijesti uputilo je više institucija Republike Srpske i medija, izrazivši uvjerenje da će ova medijska kuća i dalje predstavljati prepoznatljiv medijski i nacionalni simbol Republike Srpske.

Odlukom Narodne skupštine tadašnje Srpske Republike BiH 7. aprila 1992. godine na Palama forimrana je Srpska novinska agencija /Srna/ - prva srpska novinska agencija u istoriji.

Bila je prvi medij srpskog dijela BiH i stvorena je u času kada su već započinjali ratni sukobi i kada su glavni predratni mediji u tadašnjoj SR BiH bili pod ratnom i propagandnom kontrolom takozvane Republike BiH.

Srna je od tada prikupila, obradila i objavila skoro tri miliona informacija - od novinskih vijesti preko intervjua, analiza, osvrta, foto i fono izvještaja...

Za sve ove godine kroz Srnu je prošao veliki broj novinara, ali i prevodilaca i drugog osoblja koje je važno u procesu "stvaranja" informacija.

Srna svoje informacije plasira na teritoriji Srpske, BiH, Srbije i regiona, ali i u svijet posredstvom ugovora i saradnje sa najvećim globalnim agencijskim mrežama.

Novinska agencija Republike Srpske danas je moderna agencija, sa zanatski i tehnički obučenim kadrom, sposobna da dnevno proizvede više stotina informacija, uključujući foto i fono izvještaje.

Agencija je neodvojivo vezana za nastanak Republike Srpske i predstavlja jednu od njenih najstarijih i najznačajnijh institucija.

Ko god je nekim poslom ušao u Srpsku za 22 godinu njenog postojanja - ušao je i u Srnine vijesti.

Zahvaljujemo svim korisnicima na dosadašnjoj saradnji.

Srna će nastaviti informativni rad za dobrobit Republike Srpske i njenih građana.