Trebinjka Aleksandra Begenišić igra košarku u iranskom klubu Šahdori Bandar Abas i to u hidžabu.

aleksandra begenisic

Ona igra na poziciji centra. Ranije je igrala za Leotar, ŽKK Trebinje 03, a potom je nastupala za Mladi Krajišnik, Balčovu, Aris i švedsku Jarfalu.

"Igramo bukvalno skroz zamotane. Nosimo dole trenerku, gore dugi rukav, preko ide ovaj normalan dres. Kada su neke bitnije utakmice tada koristimo i hidžab. U publici nema muškaraca", kaže Trebinjka.

Ista pravila kao na terenu važe i na ulici. Aleksandra kaže da mora da poštuje i ostale iranske zakone, a tamo nema Fejsbuka i društvenih mreža.

Ona je priznala da se ponekad pretvarala i da je muškarac kako bi na nesnosnim vrućinama iranskim ulicama prošetala otkrivena i udahnula malo svježeg vazduha. "Uspijevalo mi je tako što oni nemaju visoke djevojke. Imam kratku kosu tako da izvadim pirsing i obučem neki malo veći duks i tako. Bukvalno hodam kao muškarac", navodi Aleksandra.

Na Aleksandrin izbor polako se privikavaju i roditelji, tradicionalni Hercegovci. Majka čak navija i da obnovi ugovor sa iranskim timom.

"Prvo je bila zabrinuta kako ću da se naviknem na taj način života, nošenje marama i ostalih pravila, ali poslije, njena rečenica je da muškarci nisu smjeli da mi priđu tako da je to za nju bilo super", navela je Begenišićeva.