Priređena izložba slika i skulptura Stevana Kijca

Autor: TrebinjeLive Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 06. 04. 2015. - 19:39h

U Muzeju Hercegovine večeras je u okviru „Dučićevih večeri poezije“ priređena izložba slika i skulptura Stevana Kijca, koja je dio njegovog kontinuiranog stvaralaštva, koju posjeduju trebinjski Muzej, rodbina i prijatelji.

izlozba stevana kijca muzej hercegovine trebinje duciceve veceri poezije

Veliki dio njegovih radova je po evropskih galerijama, privatnim zbirkama i muzejima (preko 150). Nažalost, velikom broju skulptura poslije Stevanove smrti ne zna se trag.

Još kao dijete u svojim Rosuljama doživljavao je prirodu, život u njoj i ljude na sasvim ličan i znatiželjan način. U toj prirodi je vidio mnogo više i intezivnije je doživljavao, osjećao i maštao nego njegovi vršnjaci, čulo se na večerašnjoj izložbi.

„Selo je uvijek ostalo inspiracija i Kijac ga prikazuje i oživljava na jedan čudesan – imaginarni idiličan način. U slikama su ga privlačile prirodne boje, a on bi im dao svoje žarke tonove i nijanse“, kazala je otvarajući izložbu Veseljka Salatić, direktor Muzeja Hercegovine i istoričar umjetnosti.

izlozba stevana kijca muzej hercegovine trebinje duciceve veceri poezije

U njegovim radovima odjeka je našlo Ljubomirsko polje, sivi kamen, cvjetno šarenilo, jata ptica, životinje, dom i u njemu čovjek, žena i dijete.

Stevan Kijac, vaja, drvorezbar, slikar, jednom riječju naivni umjetnik, čiji radovi nemaju dodira ni sa jednom vajarskom naivnom školom – sasvim je svoj i duboko i istinski originalan i u svijetu naivne umjetnosti pripada mu istaknuto mjesto, dodala je Salatićeva.

„Sigurno je da ništa kao kultura neoplemenjuje čovjeka i veliki broj posjetilaca dokazuje da smo svi jedno i da Trebinje može sa ponosom nositi epitet ‘grad kulture“, kazao je prof. dr Radoslav Milošević.

Prisutnim se riječima zahvalnosti obratio i Tiho Kijac, sin pokojnog Stevana Kijca.

izlozba stevana kijca muzej hercegovine trebinje duciceve veceri poezije

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja