Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će Republika Srpska nastaviti da se bori za ustavnu poziciju Srpske i da će odbaciti svaki pokušaj da joj se i u najmanjoj mjeri uzmu nadležnosti.

milorad dodik

Dodik je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da Srpska mora biti oprezna, te da novo Predsjedništvo BiH ne vodi računa o interesima Republike Srpske.

On je ocijenio da priča o mehanizmu koordinacije, na način kako je plasira predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, vodi centralizaciji odlučivanja na nivou BiH i prenošenju izvornih nadležnosti Srpske na nivo BiH.

Dodik je naglasio da Predsjedništvo BiH apsolutno nije nadležno za stvaranje dogovora u vezi sa mehanizmom koordinacije, iako je Ivanić izjavio da je potrebno stvoriti jednostavniji mehanizam i da u slučaju neslaganja konačnu odluku donosi predsjedavajući Savjeta ministara BiH ili Predsjedništvo BiH.

On je naveo da Ivanić u svojoj izjavi spominjao i kantone, ali da član Predsjedništva BiH nema ustavnu ulogu da se brine o kantonima.

"Ranije je Evropska komisija utvrdila jasne odgovornosti za evropska pitanja u BiH gdje je rečeno da 73 odsto nadležnosti ima Republika Srpska, 14 odsto zajedničke institucije", istakao je Dodik.

On je naveo da je u prethodnom periodu politika Republike Srpske, predvođena SNSD-om, bila da se napravi adekvatan pristup za evropske integracije koji odražava ustavni poredak u BiH i ustavne nadležnosti, te da se na osnovu toga došlo do mehanizma koordinacije, ali da je zastoj napravljen zbog neslaganja kantonalnog i federalnog nivoa.

"Jasno je da je taj mehanizam koordinacije bio osnovni problem bošnjačke politike u BiH, jer su željeli da taj mehanizam koordinacije izbjegnu i dođu do nekog drugog procesa koji bi omogućavao dodatnu centralizaciju", naglasio je Dodik i podsjetio da su neki od zahtjeva Bakira Izetbegovića bili i da se članovi Predsjedništva BiH biraju u parlamentu BiH i da se ukine odluka o prebivalištu, što je Srpska odbila.

Dodik je podsjetio da je Ivanić u inauguralnom govoru 17. novembra prošle godine rekao: "Smatram da mehanizam koorodinacije sa EU treba konačno usvojiti i mislim da smo na najboljem putu da prihvatimo prijedlog Bakira Izetbegovića i blizu smo rješenja".

On je naveo da je Izetbegovićev prijedlog nešto što se davno moglo čuti, a to je da Predsjedništvo BiH ili predsjedavajući Savjeta ministara BiH pribave tu ulogu da rješavaju takozvane konflikte.

Predsjednik Srpske je naglasio da mehanizam koordinacije mora da uvaži nadležnosti date po Ustavu, te da se u postojećem rješenju, koji je usaglašen, govori o tome na koji način se konflikti rješavaju – organizovanjem ministarske konferencije gdje ministri iz Srpske i FBiH nadležni za različite oblasti usaglašavaju stav, te da, ako ima stava, onda se dogovori ko od njih ide i predstavlja taj stav pred EU.

Dodik je ukazao na razne pokušaje da se nanese šteta Srpskoj sa nivoa BiH, da Srpska mora biti oprezna, te da novo Predsjedništvo BiH ne vodi računa o interesima Republike Srpske.

"Svaki put kada pokušamo da ukažemo na ono što jeste objektivno u svemu tome, od isporuke oružja Ukrajini, do vojne imovine ili pak mehanizma koordinacije ili toga da je izjava koju je prihvatio Mladen Ivanić da radi kao član Predsjedništva nije od interesa za Republiku Srspku i da Predsjedništvo BiH ne može to da radi, uvijek su opravdavali ili svaljivali nam priču kako je ovdje neki ogrezli kriminal i korupcija i mi nešto krijemo. To je floskula", rekao je Dodik.

On je naglasio da se u kontinuitetu djelovanja srpskog člana Predsjedništva BiH vidi uvođenje novih praksi, te naveo primjer odlaska u Sanski Most, jer do sada nijedan član Predsjedništva iz Srpske ili FBiH u tom svojstvu nije posjećivao lokalne zajednice.

"I da pravi neku novu praksu koja nije apsolutno adekvatna onome što jeste njegova ustavna pozicija, jer je on izabrani srpski član Predsjedništva u Republici Srpskoj i primarno odgovara Srpskoj i biračkom tijelu u Republici Srpskoj", naglasio je Dodik.

On je naveo da Ivanić uvodi novu praksu koja je mimo interesa Republike Srpske i ustavne pozicije člana Predsjedništva BiH, a što nesumnjivo nanosi dugoročne probleme i štetu samoj Republici Srpskoj.

Dodik je naveo da su predstavnici Republike Srpske u vlasti na nivou BiH "probosanske političke snage" koji ne oklijevaju da prvom prilikom loše govore o Srpskoj, iako je Srpska jedina u BiH na vrijeme formirala vlast.

"Ivanić i drugi predstavnici u zajedničkim institucijama su dio jedne politike koju smo mogli da vidimo kroz potpisani sporazum između SDA i DF-a, koji je nešto ranije potpisan od ovih partija nego što su tome pristupile partije iz Srpske, a gdje se jasno nameće šta i kako treba da bude riješeno i može da se vidi da se na ovaj način predlaže rješavanje problema mehanizma koordinacije", rekao je Dodik.

On je naveo da je politika Mladena Ivanića za Republiku Srpsku neprihvatljiva, te podsjetio da se, prema Ustavu Republike Srpske, predsjednik Republike konsultuje ili da prijedlog za ambasadora u ime Srba.

Dodik je naglasio da su u ranijim mandatima predsjednik Republike Srpske i srpski član Predsjedništva to praktikovali, ali da to ne važi za Mladena Ivanića.

"Ustav Republike Srpske, za koji je Venecijanska komisija rekla da je usaglašen i nije protivan Ustavu BiH, u svojim odredbama i ovlaštenjima predsjednika Republike stoji da predlaže kandidate za ambasadore u diplomatskoj mreži BiH. Sve se to ruši jer je dio koncepta koji je prihvatio da završi Mladen Ivanić", rekao je Dodik.