Svetom arhijerejskom liturgijom u Hercegovačkoj Gračanici i pomenom pjesniku Jovanu Dučiću, danas su u Trebinju počele "Dučićeve večeri poezije", koje će okupiti najeminentnije naučne radnike i stvaraoce iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

hercgovacka gracanica

Liturgiju je služio vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije uz sasluženje sveštenstva Eparhije.
Episkop Grigorije je istakao da, osim slave hrama, danas slavimo i velikog pjesnika Jovana Dučića, ali ne kao Boga niti svetitelja, već kao čovjeka koji je proslavio svoj grad, kraj i svoju zemlju.

„U antičko vrijeme pjesnicima su mogli da se nazovu samo oni koji su bili bogonadahnuti-entuzijasti i nama danas treba upravo taj entuzijazam koji je imao Dučić – čovjek koji je od ovog grada napravio grad kulture, umjetnosti i grad koji mnogi ljudi vrlo rado posjećuju“, rekao je vladika Grigorije, naglašavajući da mnogi od tih posjetilaca ne znaju da je najveći trag u njemu ostavio upravo ovaj pjesnik.

Program "Dučićevih večeri poezije" nastavlja se danas u 13.00 časova, kada će u velikoj sali Skupštine grada poznavaoci pjesništva akademika Milosava Tešića predstaviti svoje radove namijenjene budućem zborniku “Stih, metar i smisao poezije Milosava Tešića”.

U Galeriji Kulturnog centra večeras u 18.00 časova biće otvorena izložba slika Atanasija Popovića, dok će sat vremena poslije biti upriličeno predstavljanje “Zvučne antologije dobitnika Dučićeve nagrade”.

Centralni događaj ovogodišnje manifestacije je u 20.00 časova pod nazivom „Svetla zemlja Dučićeva“. U bogatom programu će učestvovati glumci Narodnog pozorišta iz Beograda – Nebojša Dugalić, Biljana Đurović i Boris Pingović, Crkveni hor “Sveti novomučenik Stanko” iz Nikšića, te prvakinja beogradske opere Svetlana Nestorov, uz klavirsku pratnju Borislava Nestorova.

Manifestacija završava sutra.