NJegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije na današnji praznik Cvijeti poželio je vjernicima mir i radost i da među njima uvijek bude Blagovijest i Sveto Jevanđelje.

vladika grigorije

Povodom krsne slave hrama Blagovještenja Presvete Bogorodice na Crkvini, vladika Grigorije je služio svetu arhijerejsku liturgiju, ističući da uoči ovog praznika i Svete nedjelje treba vjerovati u Hrista, njegovu dobrotu i moć, jer nema drugog spasitelja i učitelja koji se pojavio u ovom svijetu.

"Tajna Hristove ljubavi je u tome što je on svaku svoju riječ zapečatio ničim drugim nego svojom sopstvenom krvlju, svojim stradanjem i neizrecivom ljubavlju od koje, kako je i sam govorio, nema ništa veće nego da život svoj položimo za bližnjega svoga", istakao je episkop Grigorije.

On je rekao da je Hristos položio ne tuđi, nego svoj život, i to tako što je u smirenju i strpljenju, živeći i postojeći u neprestanoj zajednici sa Ocem i duhom Svetim zagrlio ovaj svijet i oprostio čak i onima koji su ga razapinjali i pokazao im ljubav kojoj niko ne može da odoli.

"Zato mi danas slavimo Hrista, slavimo NJegovo raspeće i vaskrsnuće i nadamo se našem vaskrsnuću", rekao je episkop Grigorije.

Velikom broju okupljenih vjernika episkop Grigorije je, uoči najvećeg hrišćanskog praznika poručio da Vaskrs treba da bude vaskrs naših duša, srca, tijela i života i da je Histos omogućio da Vaskrs njegov bude i naš zato što možemo da se sjedinimo s njim i da je to velika tajna i ljubav Božija.

Episkop zahumsko- hercegovački i primorski istakao je da, osim slave hrama, danas slavimo i velikog pjesnika Jovana Dučića, ali ne kao Boga niti svetitelja, već kao čovjeka koji je proslavio svoj grad, kraj i svoju zemlju.

"U antičko vrijeme pjesnicima su mogli da se nazovu samo oni koji su bili bogonadahnuti-entuzijasti i nama danas treba upravo taj entuzijazam koji je imao Dučić - čovjek koji je od ovog grada napravio grad kulture, umjetnosti i grad koji mnogi ljudi vrlo rado posjećuju", rekao je vladika Grigorije, naglašavajući da mnogi od tih posjetilaca ne znaju da je najveći trag u njemu ostavio upravo ovaj pjesnik.

Nakon svete arhijerejske liturgije vjernici, među kojima je bio veliki broj djece, pristupili su svetoj tajni pričešća.

Pomen pjesniku Jovanu Dučiću služen je danas u crkvi Blagovještenja gdje su pohranjeni njegovi posmrtni ostaci.