U sklopu ovogodišnjih "Dučićevih večeri poezije" večeras je u Galeriji Kulturnog centra priređena izložba slika Atanasija Popovića, koju su zajednički priredili Udruženje umjetnika i ljubitelja umjetnosti "Atanasije Popović", Muzej Hercegovine, Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i Kulturni centar Trebinje.

izlozba atanasije popovic trebinje

Izložbu čine slike naslikane u školi Marka Gregovića, u kojoj je učestvovao i Atanasije Popović, kao ikone sa ikonostasa Saborne crkve u Trebinju.

Dario Stanimirović, ispred Udruženja umjetnika i ljubitelja umjetnosti "Atanasije Popović", kaže da je izložba nastala poprilično spontano, iako je u nju uložen veliki trud. Uspostavljena je saradnja između institucija, grada i Udruženja, a izložbu čine slike sa religioznim motivima.

Atanasije Popović je prvi akademski slikar u Trebinju, gdje je i počeo prve slikarske i crtačke korake, prije svega, u radnji svog oca koji je bio trgovac. Kada je iz Nikšića dolazio slikar, koji je oslikao ikonostas i unutrašnjost Saborne crkve, u Atanasiju je prepoznao talenat i pozvao ga je da mu bude pomoćnik na izradi ikonostasa.

Na račun toga, dosta je crtao u manjim crkvama u Hercegovini, a njegovi radovi se nalaze i na ikonostasu crkve u Dubrovniku, odakle su za večerašnju izložbu donijete fotografije, ispod kojih se nalaze biografski podaci Atanasija Popovića.

Miljan Vuković, rukovodilac Galerije "Kulturnog centra", rekao je da je sam koncept izložbe nastao dosta ranije i da u organizacionom smislu najviše zasluga ima Udruženje umjetnika i ljubitelja umjetnosti "Atanasije Popović", koje u svom samom imenu odaje jednu vrstu počasti našem čuvenom slikaru.

izlozba atanasije popovic trebinje

"S druge strane tu je i 'Muzej Hercegovine', koji je jedan broj radova, crteža i skica posudio 'Kulturnom centru' da bi se ova izložba održala i u tom smislu zahvalnost i Muzeju, ali najveći broj radova posudili smo od Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske. To su radovi koji su bili na ikonostasu u Sabornom hramu u Trebinju, a poslije toga su izloženi u Galeriji Hercegovačke Gračanice", kaže Vuković.

Ikone sa ikonostasa po prvi put su sveobuhvatno prikazane u jednoj Galeriji. Takođe, u Muzeju Hercegovine postoji legat Atanasija Popovića, kojem je slike ostavio Atanasijev brat. To su uglavnom svetovne slike, za razliku od večerašnje izložbe gdje su prikazane slike za religioznim motivima.
Ovom izložbom pokazala se saradnja Udruženja i institucija grada, na kojoj treba što više insistirati, jer je jako bitno da su u izložbu trud uložili Udruženje, Muzej, Eparhija, Kulturni centar, napominje Vuković.

U 19.00 časova priređena je promocija “Zvučne antologije dobitnika Dučićeve nagrade”. A u pozorišnoj sali Doma kulture u toku je centralni događaj ovogodišnjih "Dučićevih večeri poezije" pod nazivom „Svetla zemlja Dučićeva“.

izlozba atanasije popovic trebinje

izlozba atanasije popovic trebinje