Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je ovo godina apsolutne stabilizacije prilika, u kojoj će početi da se primjenjuju nova zakonska rješenja koja će ubrzo iza toga dati efekte.

zdravstveno stanje zeljke cvijanovic stabilno

"Prvo smo nekoliko zakona dostavili parlamentu, koji su usvojeni u formi nacrta, i sada prikupljamo mišljenja kroz stručne javne rasprave, da bi došli do konačne forme. Oni su podloga za prave poteze koji tek sada dolaze", rekla je Cvijanovićeva i dodala da je pred Vladom veliki zadatak.

Ona je sinoć za "Alternativnu televiziju" rekla da će se efekti pojedinih zakonskih rješenja osjetiti vrlo brzo, a ostalih u toku godine.

"Čuli smo opoziciju da će Narodna skupština zasjedati, a nema drugog paketa reformskih zakona. Kada smo poslali prvi set zakona galamili su što ne čekamo Federaciju BiH, Savjet ministara BiH i tako dalje", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je precizirala da drugog paketa sada nema iz nekoliko razloga - Vlada veoma ozbiljno analizira koje će efekte proizvesti novi, već pripremljeni prijedlozi zakona o stečaju, o inspekcijama i o poreskom postupku.

"To su veoma krupni potezi a u okviru svega toga možemo govoriti o velikom programu borbe protiv sive ekonomije i rada na crno, za šta očekujem apsolutnu podršku poslodavaca i sindikata", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da stečajni postupci traju neopravdano dugo, duže od zakonskih rokova, i ne postoji nikakav nadzor nad stečajnim upravnicima koji vode stečajne postupke.

"Ima puno stvari koje su tu nejasne i koje želimo da svedemo na minimalnu moguću mjeru, i kad su u pitanju moguće zloupotrebe i kad je u pitanju trajanje. Cilj nam je da postanemo uporedivi sa onima u svijetu, gdje stečaj ne znači likvidaciju i nestanak već novu šansu", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da za radnike izmjene Zakona o stečaju znače da će imati šansu da njihova preduzeća ožive, a ne da budu likvidirana i nestanu, što je do sada najčešće bio slučaj.