Blagodatni oganj, koji će 11. aprila, na Veliku subotu uveče, biti donesen u Beograd iz Jerusalima, drugi put stiže u Srbiju, rekao je profesor Bogoslovskog fakulteta u Beogradu Dimitrije Kalezić.

blagodatni oganj srbija

Profesor Kalezić pozvao je pravoslavne vjernike da pred hramom Svetog Save dočekaju Blagodatni oganj.

On je podsjetio da je plamen prvi put u Srbiju 1969. godine u fenjeru donio patrijarh German.

"To ne treba da se zaboravi kao ni to da je ovaj Božiji dar za ljude svih veroispovesti. U Jerusalim, zbog različitih motiva, odlaze i rimokatolici i muslimani i protestanti i svim imaju želju da putem vatre osete Božiju milost", rekao je Kalezić za "Blic".

On je dodao da je za pravoslavne Božije izaslanike na zemlji velika privilegija što samo uz njihove molitve Blagodatni oganj može da zasija na Hristovom grobu.

"Pokušavali su i poglavari drugih crkava da ga upale, ali im nije uspevalo. Ovaj Božiji signal se vekovima ponavlja na istom mestu i uvek na isti dan - Veliku subotu i zato se smatra čudom", naglasio je profesor Kalezić.

Na sajtu Srpske pravoslavne crkve ranije je najavljeno da će u subotu u večernjima časovima stići Blagodetni oganj iz Jerusalima.

Sa beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" Blagodatni oganj biće prenesen u hram Svetog Save na Vračaru gdje će ga dočekati vjernici i garda Vojske Srbije.

Iz SPC su izrazili želju da plamen bude razdijeljen i po brojnim eparhijama, manastirima i crkvama SPC.