Poznata optička iluzija „Merilin Ajnštajn“, koju su napravili neurolozi sa Masačusetskog tehnološkog instituta, može se koristiti i za određivanje toga da li su vam potrebne naočare ili ne.

iluzija merilin ajnstajn Većina ljudi će na slici vidjeti Alberta Ajnštajna, ali ima i onih koji vide Merilin Monro umjesto poznatog naučnika. Ukoliko ste od onih koji primjećuju holivudsku pin-ap djevojku potrebno je da posjetite oftalmologa.

Sa normalne razdaljine, zdrave oči su sposobne da razaznaju fine linije Ajnštajnovog lica, uzrokujući da mozak potpuno zanemari sliku Merilin Monro.
Poznatu optičku iluziju napravili su neurolozi sa Masačusetskog tehnološkog instituta prije nekoliko godina i do sada je služio kao zanimljiv pokazatelj da mozak može lako da se prevari.

Međutim, objašnjavajući proces dobijanja optičke iluzije pokazali su da se za iluziju može koristiti i obična fotografija tako što će se posmatrati sa različite razdaljine. Zavisno od toga koliko ste u stanju da se fokusirate i primjetite kontrast, vaše oči će samo primjećivati detalje.

- Izbliza, obično možemo da spazimo fine detalje poput Ajnštajnovih brkova i bora. Ali kada se udaljenost povećava ili ako vam je vid loš i stvara se još zamagljenija slika, vaša sposobnost da razaznajete detalje prestaje - poručuju u video-snimku.