Pojedina stabla platana u Trebinju zahvatila je trulež i njihovo zdravstveno stanje je veoma kritično, izjavio je danas profesor banjalučkog Šumarskog fakulteta Milan Mataruga.

pocela zastita platana u trebinju

Mataruga, koji je i vođa stručnog tima koji ispituju stanje platana, rekao je u Trebinju da je unutrašnjost pet stabala potpuno šuplja, te prezentovao moguća rješenja.

Na prezentaciji "Stanje platana u bašti hotela `Platani`", koja je okupila stručnjake iz Banjaluke i Beograda, Mataruga je pojasnio da je u elaboratu predloženo i pet načina kako Gradska uprava može da odgovori ovom izazovu.

On je napomenuo da se ne može garantovati da će biti izbjegnuta sječa ovog drveća, koje je kulturnoistorijska i turistička znamenitost grada, te da će se voditi računa da prolaznici ne budu ugroženi od urušavanja trulih grana.

"Postoji čitava lepeza mogućnosti – od one da ne preduzimamo ništa, koja je u isto vrijeme i najopasnija po bezbjednost ljudi ispod tih platana, do druge krajnosti – da posiječemo sve i posadimo nova stabla", rekao je Mataruga.

On je naglasio da je rješenje koje je prihvatljivo i sa stanovišta struke, ali i građana Trebinja - da se ona stabla koja predstavljaju opasnost izmijene i umjesto njih postave nova, a da se na drugim stablima redukuje krošnja odsijecanjem pojedinih trulih grana.

Mataruga je dodao da bi se umjesto stogodišnjih stabala, koja su u kritičnom stanju, posadile odrasle sadnice visine desetak metara, čija se cijena kreće od 1.000 do 5.000 evra.

"Jedna od pet predloženih varijanti je podupiranje ili ankerovanje, odnosno sidrenje grana za glavni dio stabla pomoću žica. Postoji i jedna mogućnost koju su primijenili u blizini Dubrovnika – a to je da se cijeli prostor oko platana zaštiti potpunom promjenom njegove namjene, pri čemu bi svačiji boravak ispod krošnji bio na njegov rizik", kaže Mataruga.

Profesor na Šumarskom fakultetu u Beogradu Ratko Ristić ocijenio je studiju visoko profesionalnom i kvalitetnom, te dodao da je na nadležnima u Trebinju da preduzmu sve preporučene mjere ako žele da produže životni vijek platana.

"Treba obaviti i dodatna istraživanja da bi se odredila vrste gljive truležnice koja negativno djeluje na stabilnost drvoreda, da se primijeni set predloženih mjera, te da se grad Trebinje potrudi da jednog ili dva mlada stručnjaka pošalje na obuku u reprezentativne evropske centre, da bi stalno u Trebinju imali stručnu i kompetentnu ekipu koja će u budućnosti moći da se nosi sa ovim problemima", rekao je Ristić.

On smatra da je stanje platana pogoršano, jer nisu imali stalan nadzor i što su bili u prethodnom periodu zapostavljeni.

Stručnjaci istraživačko-razvojnog centra "Šuma Srpske" su prošlog ljeta obavili ispitivanje stabala specijalnim aparatom kojim je snimana unutrašnjost platana pri dnu i na sredini debla, te u svim granama iznad račvi.