Šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović izjavio je da bi u 2018. godini trebalo da počne izgradnja kraka gasovoda "Turski tok" u Srpskoj, koja će od tog transporta ruskog gasa imati višestruke koristi.

gasovod republika srpska

"Gas bi u Republiku Srpsku stizao direktno, bez posrednika. Projekat izgradnje gasovoda kroz Srpsku je živ, ali će biti nazvan drugačije i sada je sve pitanje rokova", rekao je Perović.

On je pojasnio da bi 80 odsto trase novog gasovoda išlo preko Crnog mora, da bi u Turskoj bilo veliko čvorište, sa krakom prema grčkoj granici, zatim preko Makedonije, juga Srbije, Mađarske, Austrije, Italije...

"Republika Srpska bi se priključila na Srbiju. Rusija je bila kategorična da će izgraditi gasovod, a ko god bude želio da se priključi, neka sam postavi cijevi. Plan je da Rusija uradi svoj dio posla do 2016. godine, a Srpska bi već 2018. mogla da gradi svoje dijelove trase", dodao je Perović.

Napominjući da su brojne koristi od tog gasovoda - jeftin energent, ekologija, direktna isporuka bez posrednika, Perović je naveo primjer kompanije "Birač", koja više neće morati da plaća duplo višu cijenu gasa preko posrednika "BH gasa". "Što se tiče već potpisanog ugovora s 'Gasprom eksportom', dobili smo dobru tržišnu cijenu i uslovi odgovaraju našim potrošačima", dodao je Perović.

On je istakao da su predstavnici ruske Vnješekonom banke zainteresovani za ulaganje u Srpsku, posebno za oblast metalne industrije i poljoprivrede, te da im je sada potrebno predstaviti projekte.