Skupština Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ „Prosvjeta“ na redovnoj godišnjoj sjednici, proteklog vikenda na Palama, pozitivno je ocijenila rad Društva u protekloj 2014. godini, a to se odnosi na rad većine opštinskih – gradskih odbora u i van Republike Srpske, prije svega, Trebinju, Nikšiću, Parizu i Cirihu, gdje je Prosvjeta obnovljena u 2014. godini.

prosvjeta pale

Skupština je razmatrala pitanja izvještaja rada u prošloj godini i plan rada za 2015. godinu. Akcenat je stavljen na širenje ,,Prosvjete", očuvanje srpskog jezika i ćirilice kao i obilježavanja značajnih datuma iz srpske istorije.

Ove godine je 25 godina od obnavljanja ,,Prosvjete" i njen najduži period rada u kontinuitetu. Skupština ,,Prosvjete" očekuje pomoć Vlade Republike Srpske i resornih ministarstava u obilježavanju ovog značajnog jubileja.

Prije Skupštine održana je i sjednica Glavnog odbora „Prosvjete“ na kojoj je između ostalog razmatran rad opštinskih – gradskih odbora "Prosvjete".

U okviru razmatranja prisustva članova Glavnog odbora sjednicima Glavnog odbora, prihvaćen je prijedlog da Mihajlo Vujović, potpredsjednik Gradskog odbora SPKD „Prosvjeta“ Banja Luka i aktivan član „Prosvjete“, koji je zaslužan za osnivanje odbora „Prosvjete“ u Beču i Parizu i obnavljanje Odbora „Prosvjete“ u Banjaluci, bude izabran u aktuelni saziv Glavnog odbora SPKD „Prosvjeta“.

Na sjednici su još razmatrani dopisi, prijedlozi i zahtjevi iz „Prosvjetinih“ odbora i data je saglasnost na izbor predsjednika opštinskih odbora SPKD „Prosvjeta“ Lopare i Teslić.

Glavni odbor je imenovao povjerenike „Prosvjete“ u Beogradu, gdje se uskoro očekuje u ovom gradu formiranje SPKD „Prosvjeta“ Beograd.

Pored predsjednika Glavnog odbora Slobodana Savića, na sjednici Glavnog odbora i na Skupštini su prisustvovali počasni predsjednik SPKD „Prosvjeta“ akademik Vojislav Maksimović, potpredsjednik Glavnog odbora Hadži Velimir Avdalović, predsjednik SPKD „Prosvjeta“ Gacko Radomir Vučković, predsjednik SPKD „Prosvjeta“ Beč Srđan Mijalković, predsjednik SPKD „Prosvjeta“ Banja Luka Jelinko Bojić, sekretar SPKD „Prosvjeta“ Trebinje Rajko Tanasijević, te članovi Glavnog odbora i drugi predstavnici opštinskih – gradskih odbora Prosvjete iz Republike Srpske.

Za uspješan rad SPKD „Prosvjeta“ Beč i na ličnom angažovanju Slobodan Savić je uručio povelju predsjedniku Prosvjete iz Beča Srđanu Mijalkoviću, i to jednu za SPKD „Prosvjeta“ Beč, a jednu lično njemu.