Na konkurs za idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje uređenja šire zone kompleksa Hercegovačke Gračanice na Crkvini u Trebinju, gdje je potrebno projektovati dnevni sezonski kompleks za 3.500 korisnika i posjetilaca, do sada je pristiglo 25 rješanja, potvrđeno je portalu TrebinjeLive.info u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj, koja je i raspisala konkurs.

hercegovacka gracanica trebinje

Komisija, koju čine eminentni stručnjaci iz oblasti arhitekture, do kraja aprila će otvoriti prispjele radove, te ocijeniti tri najbolja, a kako kažu u Eparhiji ZHiP, očekuje se još radova koji će na sebi imati datum slanja do 30. marta 2015. godine, do kada je trajao konkurs.

Kako smo i ranije pisali, proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica planira da kompleks Hercegovačke Gračanice pretvori u novu Svetu goru. Tačnije, odnosi se na spoljnu svetogorsku arhitekturu brda, koje, sa svih strana gledano, dominira Trebinjem.

„Želimo da se Crkvina opasa fragmentima svetogorske arhitekture, odnosno da joj se uradi fasada Svete gore, a da Trebinje postane jedinstven grad u svijetu“,objasnio je ranije Kusturica.

Cilj konkursa je bio bolje fizičko, funkcionalno i oblikovno povezivanje prostora sa urbanim jezgrom Trebinja, te oživljavanje lokacije i uvođenje novih sadržaja kako duhovnih, tako i kulturnih i turističko‐ugostiteljskih.
Svi postojeći objekti na Crkvini, izuzev crkve, zvonika, crkvenog doma i prodavnice su predviđeni za uklanjanje, a kompleks se namjenski može podijeliti u više cjelina.

Predviđena je privatna zona koja podrazumijeva duhovne i monaške bogoslužbene prostore, a zonu posjete bi činili prostori predviđeni za vjernike, posjetioce i turiste: galerija, biblioteka, akademija, hotel, hostel, restoran, prodavnice i suvenirnica, knjižara…

Takođe, predviđeno je uvođenje i proširenje kapaciteta monaških kelija i apartmana za visoke zvanice i delegacije, s tim da ti kapaciteti budu u neposrednoj blizini postojećih srodnih sadržaja i da sa njima čine cjelinu.