Hercegovačke slikarke Tanja Pikula i Snježana Domazet večeras su se predstavile beogradskoj publici sa izložbom "Travunija - Zemlja humska", koju su priredile u Galeriji studentskog kulturnog centra /SKC/ na Novom Beogradu.

tanja pikula i snjezana domazet izlozba galerija skc novi beograd

Izložbu čine 23 slike sa motivima Hercegovine, koje su rađene tehnikom akvarel na platnu, a koje predstavljaju bogato kulturno-istorijsko nasljeđe našeg podneblja. Na radovima su naslikani stećci - nijemi svjedoci istorije, uklesane ljudske i životinjske figure, stara pisma, pečati vladara, ornamentika, manastiri i crkve kao svjedoci postojanja.

Otvarajući izložbu, Ljiljana Subotić - istoričar umjetnosti i urednik Galerije SKC Novi Beograd, istakla je da su Tanja i Snježana različitog umjetničkog senzibiliteta, pokušavajući da sve spoje u jednu cjelinu povlačeći paralelu između prošlosti i sadašnjosti.

"Likovnim jezikom podsećaju i opominju na ono što se ne sme zaboraviti, to je istorija i kultura kao deo identiteta naroda", kazala je Subotićeva, dodajući da je posebna čast što su ugostili slikarke iz Republike Srpske, što nije baš često u pomenutoj Galeriji.

ljiljana subotic galerija skc novi beograd

Ona je dodala da Galerija njeguju posebnost i obraćanje pravim slikarskim vrijednostima, zbog čega su Tanja i Snježana i izlagale u SKC Novi Beograd.

Prema riječima autora izložbe, posebno im je zadovoljstvo što su svoje radove predstavili u, kako kažu, Beogradu - umjetničkoj metropoli i Galeriji koja je nadaleko poznata.

"Slike su stvarane više od godinu dana, jer je trebalo prikupiti motive, iskombinovati i sve sastaviti u jednu priču - da sve samo priča za sebe", kažu Tanja i Snježana, dodajući da su po reakciji publike zaključili da je ona lijepo prihvaćena.

tanja pikula i snjezana domazet izlozba galerija skc novi beograd

Izložba je otvorena do 15. aprila 2015. godine.

tanja pikula i snjezana domazet izlozba galerija skc novi beograd

tanja pikula i snjezana domazet izlozba galerija skc novi beograd