Cvijanović: Neprihvatljivo značajno povećanje struje

Izvor: SRNA Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 01. 04. 2015. - 9:40h

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je Srni da se Vlada nije bavila i nije zauzimala stav u vezi sa poskupljenjem cijene električne energije, niti bi podržala bilo kakvu ideju o njenom značajnijem povećanju.

zeljka cvijanovic javna tribina trebinje

Cvijanovićeva je istakla da su preduzeća u okviru sistema „Elektroprivrede Republike Srpske“ uputila svoje zahtjeve prema regulatoru, a komenatari iz Regulatorne komisije za energetiku o nekakvom poskupljenju od 19 odsto su apsolutno neprihvatljivi.

„Cijena električne energije je značajna stavka u poslovanju svakog subjekta, ali i u porodičnim budžetima građana, i upravo iz tog razloga nije povećavana prethodnih godina i ostala je sve ove godine trajanja krize najniža u regiji. Cijena struje je u zemljama u okruženju više puta povećavana u prethodnom periodu, uključujući i FBiH, ali sve ove godine u Srpskoj nije došlo do njenog povećanja“, navela je premijer Srpske.

Cvijanovićeva je podsjetila da je, prema podacima iz prošle godine, industrijska struja u Republici Srpskoj bila najjeftinija u regiji i to za 113 odsto nego u Hrvatskoj, za 64 odsto jeftinija od Crne Gore, četiri odsto od Srbije i za 75 odsto, odnosno 84 odsto jeftinija od FBiH, zavisno da li je riječ o „Elektroprivredi BiH“ ili „Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg Bosne“.

„Kad je riječ o cijeni električne energije za domaćinstva, i tu je cijena bila znatno niža u odnosu na regiju, i to za 67 odsto niža od Hrvatske, 40 odsto niža od Crne Gore, za 15 odsto, odnosno 23 odsto niža od FBiH, zavisno da li je riječ o ‘Elektroprivredi BiH’ ili ‘Elektroprivredi Hrvatske zajednice Herceg Bosne’. Jedino je u Srbiji cijena struje za domaćinstva bila niža i to za tri odsto, ali je zato bila za četiri odsto viša za industriju“, precizirala je Cvijanovićeva.

Predsjednik Vlade je naglasila da ovako niska cijena struje u Republici Srpskoj nije, naravno, odraz realnih troškova obavljanja djelatnosti, već se cijena u značajnoj mjeri subvencioniše iz ostvarenih prihoda od izvoza, upravo da bi se zaštitila privreda i građani.

„To je i ostalo naše opredjeljenje, zato nikad na Vladi nismo ni pričali, niti zvanično podržali bilo kakavu ideju o značajnijem povećanju cijene struje“, pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da na određenim radnim sastancima jeste pokretano to pitanje, ali je i tada rečeno da ako bi se i išlo u tom pravcu, opterećenje može da bude samo minimalno.

„Uostalom, takve poruke je javnost dobila i od menadžmenta ‘Elektroprivrede’ da ukoliko dođe do poskupljenja, to će biti minimalno i neće ugrožiti tržišnu poziciju ‘Elektroprivrede’ kao najjeftinijeg snabdjevača u regionu“, rekla je Cvijanovićeva.

„Nikakvi dodatni nameti na stanovništvo i privredu nisu opredjeljenje Vlade Republike Srpske, ali moramo znati da, upravo zbog tako niske cijene električne energije, mnoga domaćinstva prelaze na grijanje na struju, što onda dovodi do drugih problema, pa se u svemu tome mora naći mjera“, zaključila je predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja