Kraljevčanin Predrag Nedeljković (47) koji je prije nekoliko mjeseci odlukom Ministarstva za rad izabran za novog čuvara grobova srpskih ratnika stradalih na Solunskom frontu u Prvom svjetskom ratu biće pomoćnik Đorđu Mihailoviću (87) koji više od pola vijeka čuva humke oko 7.000 srpskih stradalnika.

djordje mihailovic

Đorđe je hodajuća legenda. Od njega svaki dan čujem novu priču o ovom mjestu i ovim ljudima. Energiju koju on ima mnogi mladi ljudi nemaju… Bez obzira na godine, deda Đorđe se ne predaje. Svakog dana počinjemo posao u pet ujutru, na 12.000 kvadrata groblja ne sme da bude ni travke – objasnio je Nedeljković za medije.

U Grčku sam došao na odmor. Tu sam sreo sadašnju suprugu i već deset godina živim u ovoj zemlji. Uslov za čuvara vojničkog groblja bilo je i prebivalište u Grčkoj i poznavanje jezika, pa je ovo još jedan dokaz da se ništa u životu ne dešava slučajno.

Drugi uslov – da sam potomak solunskog ratnika, takođe sam ispunio – navodi Predrag za medije dodajući da svoju novu profesiju ne doživljava kao posao, već kao “čast koja se rijetkima ukazuje”.

I Đorđe je zadovoljan što će dobiti pomoć, ali priznaje da mu je žao što to nije neko iz loze Mihailovića.

On je objasnio da nema sina da ga zamijeni i da zato još uvijek radi, kao i da ima ćerku, ali da za ovaj posao ipak treba “muška ruka”.

- Dobro je što mi je Srbija poslala Predraga, koji će me jednog dana zamijeniti jer neću živjeti dvjesta godina. On je hrabar i častan čovjek – objasnio je Đorđe.